Vânzările iPad lovesc acţiunile Apple

Apple a raportat şi pentru trimestrul al treilea creşteri puternice ale veniturilor şi profitului, peste estimările analiştilor, dar acţiunile companiei au scăzut puternic la New York din cauza vânzărilor sub aşteptări ale tabletei iPad.

26 afișări
Imaginea articolului Vânzările iPad lovesc acţiunile Apple

Vânzările iPad lovesc acţiunile Apple

Profitul net al Apple a crescut cu 70% în trimestrul al patrulea fiscal, la 4,31 miliarde de dolari, de la 2,53 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile au urcat cu 67%, la 20,3 miliarde de dolari. Ambii indicatori au depăşit semnificativ estimările analiştilor.

Pe ansamblul anului fiscal octombrie 2009 - septembrie 2010, profitul net al companiei a urcat de asemenea cu 70%, de la 8,2 miliarde de dolari la 14 miliarde de dolari, iar vânzările au crescut cu 52%, de la 42,9 miliarde de dolari la 65,2 miliarde de dolari.

La prezentarea rezultatelor, directorul general al companiei, Steve Jobs, şi-a asumat o atitudine ofensivă, criticând dur concurenţii, de la Google şi Research In Motion la Samsung şi Dell, însă tonul incisiv al "părintelui" Apple nu a limitat declinul de pe bursă.

Jobs nu s-a mai adresat de doi ani investitorilor în cadrul unei conferinţe despre rezultatele financiare şi a atacat, luni seară, principalii competitori ai iPhone şi iPad, punând accent în special pe tablet PC-urile concurente anunţate recent.

"Recolta asta de tablete de şapte inci (diagonala ecranului - n.r.), toate vor fi moarte încă de la lansare. Producătorii lor vor învăţa lecţia dureroasă că fac tablete prea mici", a afirmat Jobs, făcând referire în principal la gadget-urile anunţate de Samsung şi Dell.

Acţiunile Apple, a doua mare companie din componenţa indicelui Standard & Poor's 500 după Exxon Mobil, au scăzut cu 6% la New York, cel mai puternic declin înregistrat de gigantul IT din 2008.

Capacitatea deficitară de furnizare şi producţie a limitat vânzările iPad, tabletă cu un ecran de 9,7 inci, la 4,19 milioane de unităţi în al patrulea trimestru fiscal (iulie-septembrie), în timp ce piaţa aştepta un nivel apropiat de cinci milioane. Din cauza problemelor de producţie, clienţii aşteaptă chiar şi câteva săptămâni până să primească iPad-ul comandat.

Analiştii anticipează că vânzările se vor îmbunătăţi în sezonul sărbătorilor de iarnă, dacă Apple depăşeşte obstacolele pe partea de ofertă.

Însă nu numai vânzările au dezamăgit piaţa, ci şi marja de profit obţinută de companie pe iPad, de 36,9%, faţă de estimarea de 38,2% care circula printre analişti şi investitori.

Compania nu a dezamăgit însă în privinţa vânzărilor de iPhone şi Mac. Apple a vândut 14,1 milioane de smartphone-uri în trimestrul analizat, în urcare cu 91% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste aşteptările pieţei. Totodată, volumul de PC-uri vândute a urcat cu 27%, la 3,9 milioane de unităţi, spre marja superioară a estimărilor analiştilor.

Jobs nu a ratat ocazia de a ataca rivalul canadian Research In Motion, notând în conferinţa cu investitorii că vânzările iPhone le-au depăşit pe cele ale BlackBerry.

"Nu îi văd suflându-ne în ceafă în viitorul previzibil", a spus şeful Apple.

Totodată, Jobs a criticat sistemul de operare Android dezvoltat de Google pentru telefoane mobile, caracterizându-l drept "fragmentat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici