Vasilescu, BNR: Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi

O intrare în recesiune a SUA ar putea conduce la un scenariu similar şi în România, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, referindu-se la afirmaţiile recente ale premierului Emil Boc şi ale omului de afaceri Dinu Patriciu privind posibilitatea revenirii recesiunii.

649 afișări
Imaginea articolului Vasilescu, BNR: Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi

Adrian Vasilescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Premierul Emil Boc a declarat recent că pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat marţi că un al doilea val de recesiune este garantat în Europa.

"Sunt mulţi prooroci în lumea asta. Şi Roubini (economistul american Nouriel Roubini, care a avertizat în 2007 că va urma o criză a creditelor) spune că va fi o nouă recesiune mare în America. Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", a explicat Vasilescu.

Oficialul BNR a arătat că România se află într-un paradox în acest moment, acela că există o criză economică, dar nu şi una financiară, iar distincţia trebuie să fie una clară.

"Deschideţi o carte foarte interesantă din această epocă scrisă de Thomas Friedman de la New York Times, unul dintre cei mai mari comentatori financiari - Lexus şi măslinul. El arată din timpul crizei din '97 din Asia de Sud-Est ce înseamnă în Thailanda o criză financiară. El se plimbă prin Bangkok într-un taxi, citeşte ziarul şi vede că moneda naţională s-a prăbuşit cu 30%. Toate activele s-au prăbuşit cu 30%. Băncile au căzut una după alta, iar şoferul de taxi, trecând prin faţa mai multor bănci, zice: moarte, moarte, moarte.

Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, că toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici