Veste bună. Preţurile la gaz scad uşor după ce Rusia a dat din nou drumul conductei Nord Steam 1

Preţurile gazelor naturale europene au scăzut după ce Rusia a reluat fluxurile prin conducta Nord Stream 1, cea mai solidă legătură a sa cu Europa, după 10 zile de întrerupere a activităţii, a raportat Bloomberg.

5679 afișări
Imaginea articolului Veste bună. Preţurile la gaz scad uşor după ce Rusia a dat din nou drumul conductei Nord Steam 1

Gazul rusesc curgea în Germania la aproximativ 40% din capacitatea conductei între 7 a.m. şi 8 a.m., ora locală, aproape la fel ca înainte de începerea lucrărilor anuale.

Reluarea fluxurilor atenuează temerile că Rusia va opri transporturile şi oferă o oarecare uşurare pentru Europa, deoarece UE se grăbeşte să stocheze combustibilul necesar înainte de venirea iernii. Factorii politici din Uniunea Europeană s-au pregătit pentru ce e mai rău cu un plan de reducere a consumului de gaze cu 15%. Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că nu se aştepta ca Nord Stream 1 să redevină operaţională după săvârşirea lucrărilor.

„Reluarea în această dimineaţă a fluxurilor Nord Stream 1 este probabil să conducă la un oftat colectiv de uşurare nu doar din partea pieţei europene a gazelor, ci şi din partea economiei în general”, a declarat Tom Marzec-Manser, şeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS din Londra. Fluxurile fizice care sosesc în Germania generează un puternic optimism în rândul oficialilor, chiar dacă conducta funcţionează la doar o fracţiune din capacitatea sa totală, a spus el.

Contractele futures olandeze pentru prima lună, referinţa europeană, au scăzut cu până la 6,5%, la 145 de euro pe megawat-oră şi s-au tranzacţionat cu 4,1% mai puţin la ora 9:05 la Amsterdam.

Gazul este în scădere după ce preţurile au crescut la mijlocul lunii iunie, din cauza activităţii reduse a conductei NS1.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi că Nord Stream ar putea porni după întreţinere la o capacitate mai scăzută, dacă nu se rezolvă o disputa asupra unui echipament cheie. Una dintre turbinele conductei a rămas blocată în Canada din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, fiind între timp eliberată.

Putin a spus că întârzierile turbinei ar putea duce la reducerea volumelor la doar 20% din capacitate până la sfârşitul acestei luni, când o altă piesă urmează să fie întreţinută. Fluxurile prin conductă au fost limitate la 40% din capacitate începând cu 16 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici