Vicepreşedinte ANAF: Piscinele din proprietăţile individuale ar fi trebuit deja taxate

Piscinele din proprietăţile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru că au o utilitate şi pot fi considerate un "exces" în cadrul unei locuinţe, apreciază Mihail Constantin, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) responsabil cu activitatea de colectare.

797 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte ANAF: Piscinele din proprietăţile individuale ar fi trebuit deja taxate

Vicepreşedinte ANAF: Piscinele din proprietăţile individuale ar fi trebuit deja taxate (Imagine:Shutterstock)

"Piscinele ar fi trebuit să fie deja taxate. (...) Ele pot fi considerate astăzi un exces în cadrul unei locuinţe normale. Aşa cum discutăm despre o bogăţie, un criteriu de lux faţă de o locuinţă normală, poate fi considerată piscina ceva în plus faţă de un standard. Poate fi considerată", a afirmat Constantin, într-o conferinţă de presă a Asociaţiei pentru reformarea sistemului de impozite şi taxe (ARSIT), răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor referitoare la declaraţia secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea privind impozitarea suplimentară a persoanelor care au proprietăţi cu piscină

Constantin a arătat că piscina este o utilitate în cadrul unei locuinţe, fie că este construită în interiorul sau în afara imobilului de locuit, iar "organul local" judecă pe utilităţi atunci când face înregistrările pentru impozitare.

"Faceţi o deosebire între o locuinţă la ţară construită din materiale locale cu utilităţile în spatele curţii şi o altă locuinţă construită tot la ţară, pe vecinătatea de alături, cu fosă, care are toate utilităţile în casă şi mai are şi boiler şi hidrofor şi-şi trage apă. Ele vor fi impozitate diferit. Dacă o considerăm şi pe a treia, care are şi piscină, iată că sunt trei categorii diferite. Logic, ar fi trebuit să fie trei categorii diferite de impunere.", a explicat Constantin.

Liviu Voinea a declarat, săptămâna trecută, că se urmăreşte o reformă a impozitării proprietăţii, care are în vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea excepţiilor şi un accent mai puternic pe principiu solidarităţii, ceea ce înseamnă că proprietăţile multiple vor fi impozitate şi mai mult decât până în prezent. El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietăţile individuale.

Întrebat dacă este de acord cu propunerile secretarului destat, premierul Victor Ponta a afirmat marţi că impozitul pe piscine se practicată în toată Uniunea Europeană.

"Nu prea sunt aşa multe piscine în România de impozitat. E o idee importată din Grecia. Acolo chiar erau foarte multe piscine de impozitat. Repet, vreau şi cred şi apreciez munca domnului Voinea şi a celorlalţi de la Finanþe, dar vreau să văd fiecare propunere în parte cu un studiu de impact. Va aduce mai mulţi bani, nu va aduce? E pozitivă pentru economie sau nu?", a afirmat şeful Executivului.

Oficialul ANAF a adăugat că declaraţia lui Voinea a fost lansată ca o discuţie despre cum se vede în public o idee despre taxarea bogăţiei.

"Ăsta este conceptul. Este de analizat acum care este varianta, din ce e construită, cum se alimentează, consumă apă, deversează apă, până la urmă şi regiile de apă care primesc lichidele alea care se scurg taxează şi ele metri cubi, sunt multe de discutat", a mai spus vicepreşedintele ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

În cazul populaţiei, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabilă a clădirii, care se stabileşte în funcţie de tipul clădirii, rangul localităţii şi zona în care se situează imobilul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici