Vicepreşedinte CE: Creditorii internaţionali şi Grecia nu negociază prelungirea planului de asistenţă

Grecia şi creditorii internaţionali nu negociază prelungirea până în toamnă a actualului plan de asistenţă finanicară, discuţiile concentrându-se pe îndeplinirea condiţiilor până la expirarea programului, în iunie, afirmă un oficial din cadrul Comisiei Europene.

191 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte CE: Creditorii internaţionali şi Grecia nu negociază prelungirea planului de asistenţă

Vicepreşedinte CE: Creditorii internaţionali şi Grecia nu negociază prelungirea planului de asistenţă (Imagine: Shutterstock)

Grecia şi creditorii - Comisia Europeană / Banca Centrală Europeană / Fondul Monetar Internaţional - poartă discuţii intense despre reformele pe care Guvernul de la Atena trebuie să le implementeze pentru a primi ultima tranşă din actualul plan de asistenţă.

Grecia a anunţat că începând din iunie va rămâne fără fonduri, iar un oficial european citat de Suddeutsche Zeitung a declarat că statele zonei euro analizează posibilitatea prelungirii actualului plan de asistenţă până la sfârşitul verii.

Întrebat dacă au loc astfel de discuţii, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de zona euro, Valdis Dombrovskis, a declarat: "Actualul grup Bruxelles nu discută aşa ceva" (referire la reprezentanţii creditorilor şi la cei ai Greciei).

"Principalul scenariu este îndeplinirea actualului program de asistenţă, care se derulează până la sfârşitul lunii iunie", a precizat Dombrovskis.

Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile sunt blocate de refuzul Guvernului grec de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi al muncii.

Grecia nu va putea să plătească o rată către FMI scadentă pe 5 iunie în lipsa unui acord cu creditorii internaţionali, avertiza miercuri preşedintele Parlamentului de la Atena, Nikos Filis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici