Videanu: Economia are şanse de relansare în 2010, dacă va exista comunicare şi se va relua creditarea

Economia are şanse de relansare în acest an, dacă va exista o comunicare eficientă între Guvern şi celelalte structuri economice şi sociale şi dacă băncile vor relua creditarea, a declarat vineri ministrul Economiei, Adriean Videanu.

13 afișări
Imaginea articolului Videanu: Economia are şanse de relansare în 2010, dacă va exista comunicare şi se va relua creditarea

Videanu: Economia are şanse de relansare în 2010, dacă va exista comunicare şi se va relua creditarea (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Recunosc, comunicarea nu este punctul nostru forte, dar vom încerca să comunicăm mai eficient (…) Dacă două lucururi se întâmplă în perioada următoare: să avem o comunicare mai eficientă între toate structurile şi dacă sectorul bancar va înţelege că trebuie reluată creditarea, avem şansa să începem relansarea economică din acest an", a spus Videanu la un forum pe tema IMM-urilor.

El a precizat că firmele care accesează fonduri europene nu pot implementa proiectele din cauza dificultăţilor la obţinerea de finanţare bancară.

Ministrul Economiei a reiterat idea neîncrederii investitorilor şi a populaţiei care afectează mai mult economia decât aspectul financiar sau chiar cel economic.

"Drama mioritică se răsfrânge în mod dramatic asupra României. Efectul psihologic amână şansa revenirii economice a României. Pe fondul apocalipsei prezentate de toate canalele media, cel care vrea să-şi cumpere o casă este stimulat să amâne decizia, la fel şi cel care vrea să-şi extindă afacerea", a explicat Videanu.

El a arătat că culpabilizarea oamenilor de afaceri este o greşeală.

"Mă adresez oamenilor politici. Omul de afaceri nu poate intra în opoziţie cu afacerea. Culpabilizarea oamenilor de afaceri este cea mai mare greşeală. Este o reminiscenţă pe care o văd şi la oameni tineri şi care nu văd în oamenii de afaceri şansa de ieşire din criză a economiei româneşti", a spus Videanu.

Totodată, Videanu a arătat că acţiunea Guvernului trebuie să fie îndreptată spre cei care au şansa de a scoate economia din criză, respectiv firmele mici şi mijlocii.

"Toate deciziile guvernului vin să sprijine ideea că sectorul economic, sectorul privat este cel care poate scoate economia din criză. În acest sens, aveţi nevoie de stabilitate, predictibilitate şi transparenţă. Stabilitatea a fost şi obiectivul principal pe care Guvernul l-a avut în 2009", a adăugat ministrul Economiei.

Videanu a explicat micilor întreprinzători prezenţi la forum că din cauza resurselor limitate, Guvernul nu-şi permite investiţii mai mari decât cele pe care le-a făcut deja.

"Am utilizat pârghia garanţiilor guvernamentale şi cea a ajutoarelor de stat. A trebuit să facem o analiză foarte atentă pentru că resursele sunt unele foarte limitate. Am dat ajutor de stat grupului Dacia Renault, dar în felul acesta am sprijinit 600-800 de IMM-uri. La fel şi în cazul IAR Ghimbav. Puţinele resurse pe care le avem la îndemână am încercat să le canalizăm pe domenii care au efect multiplicator", a mai afirmat Videanu, adăugând că doar Eximbank nu a fost utilizat cu maximă eficienţă.

Oficialul român s-a referit în acest context şi la Programul "Prima Casă", care în opinia sa sprijină sectorul construcţiilor, lovit puternic de criză.

"Nicio ţară din lume nu-şi poate schimba peste noapte structura economică. Atâta timp cât domeniul construcţiilor avea o contribuţie importantă în PIB era normal să folosim garanţiile de la stat pentru a sprijini acest sector", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici