Vlădescu a spus în Guvern că FMI a cerut mărirea taxelor

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a informat pe membrii Guvernului, în şedinţa de miercuri, că FMI a cerut reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor inclusiv prin creşterea taxelor şi că deficitul bugetar din 2010 va depăşi 5,9% din PIB, Fondul putând accepta un deficit de 6,3-6,4%.

33 afișări
Imaginea articolului Vlădescu a spus în Guvern că FMI a cerut mărirea taxelor

Vlădescu a spus în Guvern că FMI a cerut mărirea taxelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Ministrul a făcut în şedinţa de guvern o prezentare succintă a discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, arătând că experţii Fondului au cerut autorităţilor române să reducă cheltuielile şi să crească veniturile, arătând că o soluţie este mărirea taxelor, iar alta disponibilizările. Ministrul a susţinut că variantele sunt încă în analiză şi nu a avansat nicio cifră privind creşterea TVA sau a cotei unice de impozitare, dar a explicat că deficitul va fi totuşi mai mare, iar FMI ar putea accepta pentru 2010 un deficit de 6,3-6,4% din PIB", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţa de guvern.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Fondul a propus majorarea TVA şi a cotei unice, pentru a accepta o creşetere a deficitului de la 5,9% până la cel mult 6,9% din PIB, întrucât nu mai are încredere în Guvern că va reduce cheltuielile, dar nu este de acord cu aplicarea unor taxe diferenţiate sau progresive.

"FMI ar putea accepta un deficit de 6,9% din PIB faţă de 5,9% în prezent, o parte din diferenţa de un punct acoperind ajustarea în jos a PIB-ului pe acest an, la care se va adăuga o rezervă de 0,2 -0,4% din PIB. Acest deficit va fi negociat doar în condiţiile în care FMI este convins că veniturile bugetare se vor ridica la nivelul convenit. Echipa Fondului nu mai crede că Guvernul poate reduce cheltuielile. Au avut destul timp s-o facă şi nu s-a întâmplat nimic. Acum a venit scadenţa", au spus pentru MEDIAFAX sursele citate.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a adeclarat marţi că Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe.

FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici