Vlădescu: Căutăm soluţii pentru relansarea creditării

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, că se caută soluţii pentru relansarea creditării, însă în prezent nu există proiecte noi de finanţare, băncile axându-se pe restructurarea liniilor de credit existente.

17 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Căutăm soluţii pentru relansarea creditării

Vlădescu: Căutăm soluţii pentru relansarea creditării (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Toţi ne dorim să fie relansată creditarea. Din păcate, nu există proiecte noi, doar trei bănci au peste cinci proiecte noi", a spus Vlădescu, după întâlnirea cu reprezentanţii ARB.

Potrivit preşedintelui ARB, Radu Gheţea, discuţiile au vizat 10-11 domenii, printre care propuneri privind accesarea de fonduri europene, relansarea creditării şi a creşterii economice, a reevaluării garanţiilor bancare, dar şi probleme legate de cooperarea dintre ANAF şi bănci privind colectarea de taxe şi impozite.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%. Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% pe an în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizată de BNR.

Referitor la relaţia dintre bănci şi ANAF, Gheţea a precizat că în acest moment există destul de multe societăţi comerciale care au de încasat facturi de la stat, dar în acelaşi timp sunt clienţi care apelează la bănci pentru a-şi onora la rândul lor datoriile.

"Părerea mea este că trebuie să discutăm cu ANAF să emită hârtii care să aibă valabilitate atât în faţa sistemului bancar, cât şi a Băncii Naţionale, un fel de garanţie (...) pentru cei care au de dat bani la stat, să avem o certitudine, dacă noi îi finanţăm, a doua zi să nu fie executaţi", a spus Gheţea.

Referitor la Programul "Prima Casă", Vlădescu a afirmat că este de acord cu analiza majorării plafonului privind garanţia, în prezent de 60.000 euro, dar nu s-a stabilit încă o cifră exactă, mai multe detalii urmând să fie prezentate la începutul săptămânii viitoare, când proiectul intră în Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici