Vlădescu: Măsurile FMI ar fi afectat toată populaţia. Instituţia a cerut scăderea salariilor cu 20%

FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populaţie, afirmă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care nu înţelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.

42 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Măsurile FMI ar fi afectat toată populaţia. Instituţia a cerut scăderea salariilor cu 20%

Vlădescu: Măsurile FMI ar fi afectat toată populaţia. Instituţia a cerut scăderea salariilor cu 20% (Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%. Îmi este greu să înţeleg în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat", a spus Vlădescu, în replică la declaraţiile şefului FMI.

El a arătat că pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţionarilor.

"Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citează France 2.

Strauss-Kahn lasă astfel de înţeles că oficialii FMI au porpus Guvernului să renunţe la cota unică şi să treacă la impozitare progresivă, cu taxe mai înalte pentru populaţia cu venituri mai mari.

"Decizia Guvernului României a fost aceea de a nu majora taxele, ci de a ajusta cheltuielile în cele două sectoare în care acestea au depăşit cu mult limitele normalităţii economice, în scopul stabilizării imediate şi pe termen mediu şi lung a acestora", mai spune în replică ministrul Sebastian Vlădescu.

Săptămâna trecută, şeful misiunii de evaluare Fondului în România, Jeffrey Franks, a declarat că FMI a propus mai multe măsuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate între creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor, iar autorităţile române au optat pentru tăierea cheltuielilor.

"Am analizat mai multe opţiuni, diverse, iar majoritatea propunerilor noastre erau mai echilibrate între venituri şi cheltuieli. Am discutat mai multe scenarii diferite cu autorităţile în timpul misiunii noastre, care tocmai s-a încheiat. Guvernul - preşedintele, premierul şi ministrul Finanţelor susţinuţi de întregul Cabinet - au luat decizia de a merge pe această abordare", a arătat Franks.

Un comunicat al FMI transmis la începutul lunii mai, sublinia că instituţia nu a insistat pentru reducerea salariilor şi a pensiilor din România, decizia aparţinând părţii române.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu fost întrebat dacă renegocierea acordului cu FMI este una dintre variantele la care lucrează Guvernul în prezent şi a răspuns că în mod categoric nu poate fi vorba despre aşa ceva, dar că acordul cu Fondul Monetar Internaţional poate fi renegociat în orice moment.

Anterior apariţiei informaţiilor privind măsurile de reducere drastică a cheltuielilor publice, anunţate iniţial de preşedintele Traian Băsescu, în presă au fost vehiculate drept măsuri de scădere a deficitului majorarea semnificativă a impozitelor, respectiv creşterea TVA de la 19% la 24% şi a cotei unice de la 16% la 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici