Vlădescu se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului României după plecarea misiunii FMI

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului acordat României de către agenţiile internaţionale, după plecarea misiunii Fondului Monetar Internaţional, care va sosi miercuri la Bucureşti pentru a treia şi a patra evaluare a acordului.

20 afișări
Imaginea articolului Vlădescu se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului României după plecarea misiunii FMI

Vlădescu se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului României după plecarea misiunii FMI (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Nu am discutat cu nicio agenţie de rating. Sper ca după plecarea misiunii FMI, România să beneficieze de atenţia agenţiilor de rating şi de o îmbunătăţire a ratingului", a declarat Vlădescu pentru Pro TV.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Standard & Poor's şi Fitch au plasat ratingul la nivelul speculativ (junk), în toamna anului 2008.

O misiune a FMI se va afla în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

Aprobarea celor două revizuiri de către board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia tranşe a împrumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum şi a tranşei a patra, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Alături de FMI şi Banca Mondială, în aceeaşi perioadă, va veni şi o misiune de la Comisia Europeană, care va evalua timp de o săptămână dacă România îndeplineşte condiţiile pentru a primi următoarea tranşă din împrumutul de la UE.

Discuţiile se vor concentra pe execuţia bugetară din 2009 şi pe bugetul adoptat joi de Parlament pentru 2010, inclusiv pe măsurile fundamentale care vor facilita reducerea deficitului bugetar la ţinta de 5,9% din PIB convenită cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit CE.

În urma încheierii favorabile a misiunii de evaluare, România va primi cea de-a doua tranşă, de un miliard de euro, din împrumutul de la UE. Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, a fost virată României în iulie 2009.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici