Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an

Volksbank AG, care a picat luna trecută testul european de stres, riscă să fie naţionalizată după ce a anunţat, joi, că nu va plăti dividende, inclusiv pentru participaţia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.

558 afișări
Imaginea articolului Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an

Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din cauza situaţiei economice dificile şi a aplicării strategiei companiei pentru 2015, plata dividendelor pentru acţiuni şi participaţiile de capital nu poate avea loc în 2012, pentru anul financiar 2011", se arată într-un comunicat al băncii.

Volksbank, care a primit un ajutor guvernamental de un miliard de euro în 2009, nu va plăti dividende dacă înregistrează pierderi calculate după regulile austriece de raportare financiară.

Banca nu a mai plătit dividende de când a primit ajutorul guvernamental.

Statul austriac are dreptul să primească acţiuni la Volksbank, dacă banca nu reuşeşte să plătească dividende în acest an, a declarat Harald Waiglein, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.

"Vom evalua situaţia şi vor alege o soluţie în avantajul contribuabililor", a arătat Waiglein.

Austria a naţionalizat două bănci după prăbuşirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit să preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank şi Dexia, în noiembrie 2008, şi Hypo Alpe-Adria Bank International în decembrie 2009.

Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro în acest an.

În trimestrul al doilea, Volksbank a avut pierderi de 31 milioane euro, după un profit de 7 milioane euro cu un an în urmă, din cauza revizuirii în scădere a investiţiilor financiare, mai ales a valorii obligaţiunilor elene, potrivit raportului financiar semestrial.

În primele şase luni, banca a obţinut un profit net de un milion de euro, rezultatul fiind influenţat negativ de investiţiile financiare, inclusiv de provizioanele pentru deţinerile de obligaţiuni elene.

Provizioanele de risc au scăzut în primul semestru cu 64 milioane euro faţă de primul semestru din 2010, la 130 milioane euro, în pofida condiţiilor economice dificile din unele regiuni din Europa Centrală şi de Est.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată pe segmentul de retail, datorată în primul rând diviziei de leasing şi operaţiunilor din România, potrivit raportului.

Profitul înainte de plata taxelor pe segmentul de retail a crescut cu 9 milioane euro faţă de intervalul similar din 2010, la 30 milioane euro, susţinut în principal de scăderea provizioanelor la divizia de leasing şi la cea din România.

Autorităţile austriece de reglementare monitorizează îndreaproape Volksbank, după ce banca s-a aflat printre cele opt instituţii de credit care nu au trecut testul de stres aplicat de UE instituţiilor financiare europene.

Raportul Tier 1 al băncii, care măsoară soliditatea financiară, a fost de 4,5%, sub nivelul minim de 5% impus de Autoritatea bancară Europeană.

"Am vorbit ieri (miercuri n.r.) cu reprezentanţii Volksbank, care sunt convinşi că măsurile pe care le-am convenit vor fi continuate", a declarat Helmut Ettl, co-preşedite al Autorităţii Austriece pentru Pieţe Financiare.

El a precizat că reducerea activelor ponderate în funcţie de risc va duce la o structură mai bună a capitalului.

Banca, cu sediul în Viena, a convenit pe 14 iulie vânzarea activelor diviziei est-europene VBI, cu excepţia operaţiunilor din România, către banca rusă Sberbank, şi a reiterat joi că tranzacţia va fi finalizată în semestrul al doilea.

Volksbank vrea totodată să vândă participaţia de 5% la Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, înainte de sfârşitul acestui an, pentru a consolida capitalul.

Banca anticipează că vânzarea VBI va reduce activele ponderate în funcţie de risc cu şapte miliarde de euro, aproape un sfert din total, potrivit datelor testului de stres.

Vânzarea deţinerii la RZB va aduce Volksbank un câştig de 164 milioane euro.

Volksbank a vândut anul trecut divizia imobiliară Europolis şi caută cumpărători pentru divizia de leasing şi operaţiunile din România, notează Bloomberg.

Preşedintele sucursalei din România, Johann Lurf, a declarat la sfârşitul lui iulie că "Volskbank AG este interesată inclusiv pentru vânzarea sucursalei din România, dar o schimbare de acţionariat nu va avea loc mai devreme de 3-5 ani".

VBI înglobează operaţiunile Volksbank din afara Austriei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina.

Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).

Volskbank a reiterat în raportul semestrial că principalii proprietari, un grup de bănci regionale cooperatiste din Austria, vor să răscumpere în acest an o primă tranşă din ajutorul de stat primit. Astfel, 300 de milioane de euro din capitalul de stat vor fi înlocuite cu acţiuni comune noi.

Luna trecută, Ministerul austriac de Finanţe a anunţat că statul este pregătit să acorde ajutor financiar suplimentar, dacă este cazul, având şase miliarde de euro în fondul său de stabilitate financiară.

DZ Bank şi Munich Re din Germania şi Raiffeisen Zentralbank Oesterreich deţin participaţii minoritare la Volksbanken.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici