Volkswagen este victimă a spionajului industrial din partea partenerului chinez FAW

Partenerul chinez al Volkswagen (VW) în China, FAW, este suspectat că a utilizat fără autorizaţie brevete aparţinând constructorului auto german, potrivit cotidianului german Handelsblatt.

400 afișări
Imaginea articolului Volkswagen este victimă a spionajului industrial din partea partenerului chinez FAW

Volkswagen este victimă a spionajului industrial din partea partenerului chinez FAW (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Timp de mai multe luni, FAW, partenerul VW într-o companie mixtă, a procedat la un spionaj "sistematic şi planificat" pentru copierea motoarelor şi cutiilor de viteză ale grupului german, potrivit unor surse citate de Handelsblatt.

Compania chineză intenţiona să comercializeze un automobil echipat cu aceste componente în Rusia şi să concureze astfel modelele Volkswagen şi ale diviziei cehe Skoda.

"Este pur şi simplu o catastrofă", a declarat un membru al conducerii VW.

Un purtător de cuvânt al VW a declarat că grupul va analiza intens problema, adăugând că VW a colaborat foarte bine în ultimii ani cu partenerul chinez FAW.

Până nu demult, constructorul german a constat doar că maşinile partenerului chinez seamănă mult cu cele ale VW, a relatat publicaţia.

La sfârşitul lui 2010 însă un prim caz a trezit suspiciunile VW, după ce FAW a fost suspectată de copierea planurilor unui motor care intră în componenţa automobilelor Polo şi Golf.

Directorul general al FAW, Xu Jianyi, s-a angajat să pună capăt acestor practici, argumentând că reproducerea planurilor motoarelor VW a fost o eroare individuală.

Handelsblatt a relatat că producătorul chinez a înfiinţat totuşi o uzină în China pentru copierea motoarelor, iar producţia a început deja.

La momentul respectiv, conducerea VW a decis să nu depună plângere împotriva partenerului său, pentru a nu-şi fragiliza prezenţa pe piaţa chineză.

FAW şi VW sunt aliaţi din 1991 prin intermediul unei companii mixte care deţine uzine la Changchun şi Dalian, în nord-estul Chinei, şi la Chengdu, în centru.

În luna aprilie, cele două părţi au decis să îşi prelungească parteneriatul cu 25 de ani.

În 2011, Volkswagen a vândut 2,26 milioane de maşini în China, care a devenit principala sa piaţă de export.

Grupul german mai deţine o altă companie mixtă în China, mai veche, cu constructorul chinez SAIC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici