Vosganian: Guvernul are un optimism moderat, cu investitor dispus să preia Oltchim, dar şi Arpechim

Guvernul are o "formulă de un optimism moderat" care ia în calcul găsirea unui investitor dispus să preia atât Oltchim (OLT), cât şi Arpechim, dar acesta trebuie să aibă capacitatea de retehnologizare a combinatului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

588 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Guvernul are un optimism moderat, cu investitor dispus să preia Oltchim, dar şi Arpechim

Vosganian: Guvernul are un optimism moderat, cu investitor dispus să preia Oltchim, dar şi Arpechim (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Mi-e foarte greu să cred că, în formula actuală, Arpechim ar putea să beneficieze de o investiţie majoră de retehnologizare - mă refer la situaţia actuală fără privatizare - dar îmi manifest speranţa că un posibil investitor ar putea să facă piroliza de la Arpechim să funcţioneze", a declarat ministrul.

Totodată, Vosganian a precizat faptul că Guvernul are în vedere găsirea unei soluţii integrate pentru Oltchim şi Arpechim.

"Formula noastră de un optimism moderat este aceea de a găsi un investitor care să preia o formulă integrată a Oltchim cu platforma Arpechim. Contează şi profilul investitorului respectiv, dacă el dispune sau are mijloace să atragă materie primă, care este un reziduu de la rafinare, şi din alte părţi decât din cele tradiţionale ale Oltchim. Eu manifest speranţa că Arpechim care este, de asemenea, o instalaţie funcţionabilă să fie reintegrată. Probabil că cei care au cumpărat Arpechim, e un fel de a spune «au cumpărat» pentru că l-au luat aproape pe degeaba de la OMV Petrom, n-au evaluat corect efortul de retehnologizare şi Oltchim a fost incapabil să-o facă să funcţioneze deşi a cheltuit 106 milioane de euro în acest scop", a declarat Vosganian.

El a arătat că în această săptămână a avut o întâlnire cu grupul parlamentar şi cu administraţia locală din Vâlcea, la care au fost invitaţi şi reprezentanţii Executivului, administratorii judiciari şi liderii sindicali, iar săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanţii similari ai acestora, din Argeş, pentru discuţii pe această temă.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.

OMV Petrom a anunţat de mai mulţi ani că rafinăria Arpechim nu face parte din activitatea de bază a companiei şi că vrea să vândă unitatea.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că rafinăria Aropechim va fi demolată, dacă nu va putea fi vândută.

Ministrul Economiei a declarat însă atunci că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici