Vosganian: Yildirim şi Trafigura s-au precalifiat la Cuprumin. Glencore, "omisiuni" privind garanţia

Doi dintre cei trei investitori interesaţi să cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda), au rămas în cursă, după ce Glencore (Elveţia) a avut "omisiuni" în privinţa scrisorii de garanţie bancară, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

262 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Yildirim şi Trafigura s-au precalifiat la Cuprumin. Glencore, "omisiuni" privind garanţia

Vosganian: Yildirim şi Trafigura s-au precalifiat la Cuprumin; Glencore, "omisiuni" privind garanţia (Imagine: Shutterstock)

În urma evaluării celor trei dosare, consultanţii au decis că doar investitorii din Turcia şi Olanda au trecut de faza de precalificare, a declarat vineri Vosganian.

"Ceea ce a făcut deosebirea dintre cele trei este în primul rând îndeplinirea condiţiilor privind scrisoarea de garanţie bancară, în sumă de 1,2 milioane de euro. În ceea ce priveşte Glencore, au existat o seamă de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garanţie bancară", a spus ministrul.

El a adăugat că urmează să fie începute următoarele faze ale procedurii cu cele două companii rămase şi speră ca procesul să fie finalizat la jumătatea lunii octombrie.

Grupul Trafigura, înregistrat în Olanda, se ocupă cu tranzacţionarea de petrol, metale şi resurse minerale, având afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activităţi în întreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia după cifra de afaceri - Trafigura a fost fondată în 1993 de un grup de traderi desprinşi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai târziu Glencore. Acţiunile sunt deţinute de angajaţi, iar compania este atentă ca niciun acţionar să nu poată acumula o participaţie prea mare, strategie similară altor companii mari cu profil similar.

Grupul Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activităţi în tradingul de mărfuri, minerit şi energie, construcţia de nave. Compania a fost înfiinţată în 1963 şi este controlată de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recentă achiziţie a grupului, anunţată în luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari.

Grupul Glencore Xstrata a fost format în acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casă de trading la nivel mondial, cu compania mineră Xstrata. Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale şi mărfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.

Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din ţară, vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării.

În primăvara anului 2012, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cuprumin a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici