Wall Street Journal: Viitorul Guvern al României va trebui să menţină linia de austeritate

Guvernul de centru-dreapta din România a fost demis vineri, pe fondul măsurilor dure de austeritate, dar viitorul Executiv, chiar format de fosta opoziţie critică, va trebui să continue actualele politici şi va avea nevoie de asistenţă din partea FMI şi UE, scrie blogul Wall Street Journal.

721 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Viitorul Guvern al României va trebui să menţină linia de austeritate

Wall Street Journal: Viitorul Guvern al României va trebui să menţină linia de austeritate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Guvernele statelor europene cad precum muştele. Guvernul de centru-dreapta din România a căzut vineri, pe fondul unei moţiuni de cenzură, la doar două luni după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost instalat. La fel ca alţi lideri europeni, domnul Ungureanu a pierdut susţinerea populară din cauza programului dur de austeritate. Pentru domnul Ungureanu - sau pentru oricine ar ajunge la guvernare în România - presiunile exercitate de Fondul Monetar Internaţional îngreunează lucrurile şi mai mult", comentează blogul WSJ, reamintind că Bucureştiul a acceptat în martie un acord preliminar de împrumut în valoare de 5 miliarde de euro cu FMI ŞI UE.

"În schimbul creditelor, România a acceptat condiţii aspre, greu de îndeplinit de orice alt stat european, inclusiv reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB anul acesta. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care România deja luase măsuri dure (...)", notează WSJ.

"Chiar dacă reformele sunt inspirate din manualele liberale de la Washington, este evident că au declanşat un val de nemulţumiri pe plan intern. Protestele faţă de reformarea sistemului medical au condus la căderea guvernului precedent, în februarie, iar opoziţia devenise din ce în ce mai critică faţă de continuarea măsurilor de austeritate", subliniază blogul WSJ, atrăgând atenţia, în acelaşi timp, că şi fosta opoziţie, dacă va ajunge la guvernare, va avea nevoie de sprijinul FMI şi al UE.

"Pe scurt, viitorul guvern nu va avea de ales - va trebui să menţină austeritatea, în contextul în care încrederea pieţelor financiare deja este fragilă", încheie Wall Street Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici