WSJ: Retragerea mai multor bănci din Euribor creează temeri privind soarta indicatorului bancar

Băncile europene Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank şi Rabobank şi-au anunţat în ultimele zile retragerea dintre băncile care contribuie la stabilirea indicatorului Euribor, folosit la calcularea dobânzilor pentru împrumuturi şi alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.

304 afișări
Imaginea articolului WSJ: Retragerea mai multor bănci din Euribor creează temeri privind soarta indicatorului bancar

WSJ: Retragerea mai multor bănci din Euribor creează temeri privind soarta indicatorului bancar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, grupul austriac Erste Bank a informat marţi că îşi analizează opţiunile, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

După retragerea celor trei instituţii, numărul băncilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 39. Numărul maxim de membri, 44, a fost înregistrat în 2012.

"Sunt foarte îngrijorat de această situaţie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformată şi repede. Plecarea unor bănci constituie un exemplu nepotrivit pentru alte instituţii de credit contributoare. Dacă pleacă şi alte bănci, s-ar putea să nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quéméner, director al Euribor-EBF, organizaţie ai cărei membri din cadrul Federaţiei Bancare Europene stabilesc indicatorul.

La fel ca Libor - rata pentru împrumuturi oferite pe piaţa interbancară din Londra - Euribor a atras atenţia privind o posibilă manipulare a indicatorului. Barclays şi UBS au recunoscut anul trecut încercările unor angajaţi de a manipula Libor. Uniunea Europeană se apropie de finalul unei investigaţii privind activităţi secrete ale băncilor în stabilirea Euribor, scrie Wall Street Journal.

Federaţia Bancară Europeană a introdus Euribor în 1999 pentru a crea o nouă rată de referinţă a pieţei interbancare în zona euro. Pe lângă utilizarea Euribor în calculul dobânzilor pentru împrumuturi şi depozite de mii de miliarde de euro, Banca Centrală Europeană (BCE) foloseşte indicatorul, de asemenea, pentru deciziile de politică monetară. Multe din creditele ipotecare din Europa sunt legate de Euribor şi nu de dobânda de politică monetară a BCE.

Cele trei bănci care au părăsit recent consiliul pentru stabilirea Euribor au invocat motive de afaceri, precum schimbarea unor priorităţi interne şi o reducere a pieţei împrumuturilor interbancare.

Bayerische Landesbank şi Rabobank s-au retras vineri, iar miercuri au fost urmate de Raiffeisen Bank International. Citigroup şi DekaBank Group Germania au renunţat anul trecut. Băncile trebuie să anunţe cu circa 10 zile înainte de a renunţa să furnizeze date, a spus directorul Euribor-EBF.

"În acest moment nu mai sunt şi alte instituţii de credit care să vrea să părăsească consiliul Euribor", a spus el.

Plecările atacă unul din punctele forte ale Euribor şi anume numărul mare de bănci implicate. Implicarea mai multor bănci asigură un grad mai ridicat de protecţie împotriva unor încercări de manipulare. Libor se bazează pe date transmise de numai 18 instituţii de credit.

"Trendul şi rapiditatea acestor retrageri din Euribor sunt îngrijorătoare", a declarat Peter Osler, şef al diviziei de strategie pentru dobânzi la firma de brokeraj Marex Spectron, adăugând că dacă plecările vor continua, reprezentativitatea Euribor va fi mai scăzută.

La stabilirea Euribor, băncile transmit voluntar rate la care consideră că o bancă teoretică de prim rang s-ar putea împrumuta în diferite monede şi la diferite maturităţi. Procedura este diferită de Libor, în cadrul căruia băncile transmit rate la care consideră că se pot împrumuta şi nu rate pentru o bancă teoretică.

Chiar dacă băncile participă sau nu la stabilirea Euribor, toate sunt expuse puternic faţă de acest indicator. De exemplu, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, banca părinte a Raiffeisen Bank International, este unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din Austria, unde de cele mai multe ori dobânzile împrumuturilor ipotecare sunt legate de Euribor.

"Creditarea rămâne, normal, o afacere cheie pentru Raiffeisen Bank International. Doar afacerile pe segmentul interbancar sunt în declin", a spus un purtător de cuvânt al băncii.

Declinul puternic al încrederii în zona euro, atât în bonitatea băncilor cât şi în cea a statelor din care provin, a decimat activitatea pe piaţa interbancară, unde băncile îşi împrumută una alteia sume mari de bani pe termen scurt şi la marje extrem de mici, precum una sau două sutimi de procent.

Cel mai recent sondaj al BCE privind piaţa monetară a relevat că cifra de afaceri agregată pe piaţa creditării negarantate, legată de Euribor, a scăzut cu 36% în trimestrul al doilea al anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit Wall Street Journal. Mare parte din tranzacţiile care se derulează încă sunt concentrate pe termene foarte scurte, de până la o lună.

Euribor EBF, organizaţia nonprofit din Bruxelles care operează rata Euribor, a fost înfiinţată sub legislaţie belgiană în 1999, odată cu lansarea euro, şi are sediul la Bruxelles.

Printre băncile cu prezenţă europeană importantă care contribuie la stabilirea Euribor se numără Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC, ING, JPMorgan, Nordea, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, UBS, Santander, Bank of Tokyo Mitsubishi, Intesa Sanpaolo şi UniCredit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici