Yanis Varoufakis a votat pentru noile reforme din Grecia, deşi se opune măsurilor cerute de creditori

Fostul ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis este unul dintre parlamentarii greci care se opun măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, dar care au votat joi reformele necesare demarării negocierilor pentru noul program de asistenţă financiară.

303 afișări
Imaginea articolului Yanis Varoufakis a votat pentru noile reforme din Grecia, deşi se opune măsurilor cerute de creditori

Yanis Varoufakis (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Parlamentul de la Atena a aprobat joi dimineaţă, după dezbateri care au durat toată noptea, noi măsuri privind introducerea unor reglementări bancare europene în legislaţia elenă şi modernizarea Codului de procedură civilă.

Înaintea votului, existau temeri privind o nouă rebeliune a parlamentarilor, la fel ca în cazul votului de săptămâna trecută, dar premierul Alexis Tsipras a obţinut în final sprijinul Legislativului.

În total, 230 de parlamentari din cei 300 au votat pentru noile măsuri, în timp ce 63 au votat împotrivă şi cinci s-au abţinut.

Printre cei care au votat împotrivă se numără 31 de membri ai partidului premierului, Syriza, mai puţini decât la votul de săptămâna trecută, relatează BBC News Online.

Fostul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis este unul dintre parlamentarii care au votat împotriva măsurilor de austeritate săptămâna trecută, dar care joi dimineaţă a votat în favoarea reformelor.

În dezbaterile tensionate din cursul nopţii, Tsipras a explicat în Parlament că a fost nevoit să accepte compromisuri dificile pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro.

"Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor în continuare ieşirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiţi să acceptăm un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. În ultimele şase luni am făcut erori, dar nu regret această luptă", a spus Tsipras.

"Noul împrumut va oferi Greciei lichidităţi pentru următorii trei ani", a subliniat premierul elen, exprimând optimism şi în privinţa restructurării datoriei suverane.

Băncile din Grecia şi-au reluat activitatea luni, dar tranzacţiile sunt limitate, iar retragerile de numerar pot fi de cel mult 420 de euro pe săptămână. Piaţa financiară este continuare închisă.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în spaţiul monedei unice.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici