Yanis Varoufakis: Grecia nu va avea nevoie de un nou bailout dacă datoria va fi restructurată

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis a reluat tema restructurării datoriei publice a Greciei care, dacă ar fi acceptată de creditorii internaţionali, ar face ca ţara să nu aibă nevoie de un nou program de susţinere financiară, relatează Kathimerini.

444 afișări
Imaginea articolului Yanis Varoufakis: Grecia nu va avea nevoie de un nou bailout dacă datoria va fi restructurată

Yanis Varoufakis: Grecia nu va avea nevoie de un nou bailout dacă datoria va fi restructurată (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Autorităţile de la Atena au reluat în această săptămână negocierile cu creditorii, pentru deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană şi FMI.

Analişti consideră însă că şi în cazul în care va obţine ultima tranşă de ajutor, Grecia ar putea fi nevoită să obţină un nou program de salvare.

În opinia lui Varoufakis, este posibil ca Grecia să nu mai aibă nevoie de un astfel de program.

"Una dintre condiţii este o restructurare importantă a datoriei" a afirmat ministrul de Finanţe într-un interviu acordat publicaţiei elene Efimerida ton Sindakton.

Guvernul partidului de extremă stânga Syriza a venit la putere în ianuarie cu promisiunea de a negocia restructurarea datoriei publice.

Creditorii ţării, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, au reitereat însă că restructurarea datoriilor Greciei este imposibilă.

Varoufakis, al cărui stil de negociere i-a iritat pe omologii săi europeni, a avertizat şi că "dacă zona euro nu se va schimba va muri".

El a adăugat că nicio ţară, nu numai Grecia, nu ar fi trebuit să intre într-un sistem monetar comun atât de şubred.

"Una este să spui că nu ar fi trebuit să intrăm în zona euro şi alta să spui că trebuie să ieşi, pentru că o retragere în acest moment ar duce la o situaţie negativă imprevizibilă", a arătat Varoufakis.

Întrebat despre insultele care i-ar fi fost adresate la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro din 24 aprilie, de la Riga, Varoufakis a negat că acestea ar fi avut loc.

Presa a relatat că omologii săi l-au numit ca fiind un jucător, amator şi aventurier.

"Ar fi fost nişte insulte grele dacă ar fi fost exprimate, dar nu au fost", a spus oficialul elen.

Varoufakis a fost înlocuit în această săptămână de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, după trei luni de discuţii fără rezultat şi o reuniune cu omologii din zona euro încheiată în dezacord.

Coordonarea discuţiilor cu creditorii internaţionali a fost încredinţată secretarului de stat în Ministerul de Finanţe Euclid Tsakalotos, iar rolul lui Varoufakis se va limita la conducerea negocierilor politice cu statele din zona euro şi FMI.

Autorităţile elene au dificultăţi să plătească salariile şi pensiilor, iar pe 12 mai trebuie să achite FMI o rată de aproape 1 miliard de euro.

În cazul în care negocierile nu vor duce la deblocarea fondurilor rămase din programul de salvare, Grecia riscă intrarea în incapacitate de plată şi o posibilă ieşire din zona euro.

Experţii tehnici ai Eurogroup şi reprezentanţii Greciei continuă discuţiile, pentru a elimina diferenţele de opinie referitoare la reformele cerute de Bruxelles şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici