ZF Bankers Summit 2013 - van Groningen: Consolidarea va continua. Pe termen lung rămân doar vreo patru bănci universale

Consolidarea sistemului bancar va continua, pentru că este din ce în ce mai scump să păstrezi o bancă universală în România, iar pe termen lung piaţa nu poate susţine mai mult de patru bănci universale, apreciază preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

299 afișări
Imaginea articolului ZF Bankers Summit 2013 - van Groningen: Consolidarea va continua. Pe termen lung rămân doar vreo patru bănci universale

ZF Bankers Summit 2013 - van Groningen: Consolidarea va continua. Pe termen lung rămân doar vreo patru bănci universale (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Criza a scos la suprafaţă diferenţele dintre bănci (...) Pe termen lung ar trebui să fie doar patru bănci universale (...) Dacă ne uităm la Germania, Olanda ... Câte bănci mari există acolo? Sau la pieţe competitive, ai Canon şi Nikon, ai Coca Cola şi Pepsi", a spus van Groningen la ZF Bankers Summit 2013.

El a explicat că în acest moment dincolo de cererea limitată, băncile îşi restructurează costurile interne şi optimizează activitatea pentru a reduce costul final al creditării, dar se menţin factori exogeni, costuri sistemice, care provin din insolvenţă, reglementări şi birocraţie.

"Ambiţia de a fi o bancă universală în România nu mai este fezabilă, sau costul e atât de mare încât nu are rost să mai stai aici, (...) investeşti în altă parte. Procesul de consolidare va continua fără îndoială", a spus van Groningen.

El crede că Raiffeisen Bank se va consolida în continuare, chiar dacă a pierdut aparent cotă de piaţă, dar performanţa pe viitor va fi dată de profitabilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici