ZF: Eşec al tuturor guvernelor care va fi decontat de 20 de milioane de români. România, cu doar patru luni înainte de a pierde definitiv fonduri UE de cel puţin 7 miliarde de euro

Cu patru luni înainte de închiderea exerciţiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului – a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total pus la dispoziţie de UE de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 52%.

904 afișări
Imaginea articolului ZF: Eşec al tuturor guvernelor care va fi decontat de 20 de milioane de români. România, cu doar patru luni înainte de a pierde definitiv fonduri UE de cel puţin 7 miliarde de euro

ZF: Eşec al tuturor guvernelor care va fi decontat de 20 de milioane de români

De asemenea, a trimis la Bruxelles, până la finele lui august, cereri de rambursare de 10,7 miliarde de euro, ceea ce arată că are facturi doar pentru aceste sume şi este puţin probabil ca, în patru luni, să mai poată cheltui mare lucru pentru a pretinde să i se ramburseze sume substanţiale.

În luna august, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro, adică 0,7% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Şi a transmis spre decontare facturi de doar 137 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, de fapt, proiectele sunt blocate.

De la începutul anului şi până la finalul lui iulie, bugetul statului a cheltuit cu programe în care sunt implicaţi banii UE 7,5 mld. lei, în creştere cu 33% faţă de anul trecut (plus 1,8 miliarde de lei). De asemenea, bugetul consolidat a primit, în primele şapte luni din an, de la Bruxelles rambursări de 5,2 miliarde de lei, în creştere cu 1,8 miliarde de lei (un plus de 52%), ceea ce arată că, dacă bugetul cheltuieşte, şi primeşte mai mulţi bani.

Citeşte continuarea materialului despre situaţia absorbţiei fondurilor europene pe zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici