ZF: Premierul Tudose întreabă BNR de ce scade cursul leu/euro, dar răspunsul este tocmai la Guvern

Premierul Tudose a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute Banca Naţională că nu face nimic pentru a opri căderea leului faţă de euro şi pen­tru a încetini creş­terea ROBOR, însă o privire asupra balanţei de plăţi arată motivul simplu pentru care se depre­ciază leul: în ţară intră de cinci ori mai puţine fonduri europene decât anul trecut.

1849 afișări
Imaginea articolului ZF: Premierul Tudose întreabă BNR de ce scade cursul leu/euro, dar răspunsul este tocmai la Guvern

ZF: Premierul Tudose întreabă BNR de ce scade cursul leu/euro, dar răspunsul este tocmai la Guvern

Pe primele opt luni ale anului 2017, transferurile de capital pentru admi­nistraţia publică au fost de doar 657 milioane euro, faţă de 3,3 miliarde euro în aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Cursul leu/euro era ieri de 4,64 de lei, în creştere cu 2,2% faţă de începutul anului.

Cum intrările de capital din fonduri europene sunt o sursă semnificativă de finanţare a deficitului de cont curent, scăderea ofertei de euro de pe piaţa valutară a provocat practic scumpirea monedei europene faţă de leu.

Pe primele opt luni din 2016, deficitul de cont curent de 2,65 miliarde de euro a fost finanţat de intrări de capital de 3,3 miliarde de euro, care au fost la rândul lor diminuate de ieşiri din contul financiar de 2 miliarde de euro.

Găsiţi continuarea articolului pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici