COMENTARIU DORIN OANCEA: Am supravieţuit, deci sunt fericit!

M-am întrebat de multe ori cum au trecut bunicii mei de cele două războaie mondiale – erau adolescenţi în timpul primului război mondial şi oameni maturi în timpul celui de-al doilea.

951 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU DORIN OANCEA: Am supravieţuit, deci sunt fericit!

COMENTARIU DORIN OANCEA: Am supravieţuit, deci sunt fericit!

Au trăit în Basarabia şi au trecut prin momente de cumpănă şi atunci când au venit românii şi nemţii, şi cînd au venit ruşii, în drumul lor spre Berlin. Dar i-au zdruncinat comuniştii, moment când au plecat razna în lume cu două fete şi un băiat şi două lăzi de lemn.

Nu-mi puteam imagina aşa ceva. Cum să pleci fără să ai siguranţa unui loc unde să pui capul şi a unei linguri de mîncare?

Dar în timp am înţeles.

Am înţeles pentru că am trecut cu bine prin nebunia schimbării de regim din 1989 şi prin perioada de degringoladă economică a primului deceniu de după.

Vă puteţi imagina plătind dobândă la bancă 110% pe an? Dar cu inflaţie de 250%?

Mi-a rămas adânc în minte momentul în care am văzut, în primăvara lui 1990, prima carte care costa 70 de lei de-ai lui Ceauşescu – şi era urâtă şi prost tipărită, că atât puteau editurile private în 1990 - într-o perioadă în care un volum care costa 20 de lei era scump. Las preţurile, specula cu valută şi lipsurile deoparte, pentru că oricum eram obişnuiţi cu ele din vremurile trecute.

Şi am supravieţuit.

Pe urmă a venit criza financiară din 2008, iar amintirea acelui moment este al unei piariste care îmi spunea că „este doar o corecţie”. Şi a fost o corecţie de ne-au mers fulgii şi din care ne-au trebuit ani de zile să ieşim, cu preţul unui munte de bani luaţi de la FMI, cu companii închise şi locuri de muncă pierdute.

Am supravieţuit şi atunci.

Acum trăim ce trăim şi nu pare că vrea să se termine prea repede. Şi sunt tentat să cred că lucrurile cele mai rele nu au apărut încă – efectele în economie, şomajul, cursul de schimb.

Sunt convins că vom supravieţui şi acum.

Am avut locuri în faţă la un spectacol magnific: căderea comunismului, români cu paşapoarte, o Europă unită, apariţia unei noi monede, internetul, încălzirea globală, o Europă dezbinată, şi puteţi continua lista.

Şi am supravieţuit.

Şi de aceea, de ziua internaţională de fericirii, trebuie să fim fericiţi!

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici