COMENTARIU Lelia Munteanu: Coaliţia anti-Bibi s-a destrămat

Rata şomajului a depăşit 21 la sută.

1269 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Coaliţia anti-Bibi s-a destrămat

COMENTARIU Lelia Munteanu: Coaliţia anti-Bibi s-a destrămat

Momentul când preşedintele Rivlin îi încredinţa mandatul de formare a Guvernului lui Benny Gantz (foto), fost şef al Statului Major, general în retragere, co-liderul coaliţiei Kahol Lavan, s-a risipit în neputinţă şi penibil. Geniul politic Netanyahu şi-a zdrobit din nou adversarii.   
 
De ieri, Kahol Lavan nu mai există. Gantz a revenit la conducerea partidului Hosen („Rezistenţă"), Yair Lapid la Zesh Atud („Există un viitor") şi Moshe Yallon la Telem („Brazdă"). Până şi numele acestor partide sună, în context, mai mult decât patetic. (Doar Gavriel Ashkenazi i-a rămas fidel).
 
Ganty va intra în coaliţie cu Bibi, cu aproximativ 15 mandate, şi va primi în schimb ministerele de Externe, al Apărării, al Justiţiei, al Comunicării şi al Culturii, plus (deocamdată) preşedinţia Knessetui (Bennz Gantz a intrat în pâine de ieri) şi a  câtorva comisii parlamentare, spre exasperarea likudiştilor lui Netanyahu.
 
Foştii aliaţi ai lui Gantz au susţinut aseară o declaraţie de presă în care l-au acuzat că „s-a târât în coaliţia lui Bibi", că „generalul a cedat fără luptă".
 
Judecate la rece, noile mişcări politice le apar comentatorilor ca inevitabile în contextul Corona. Ba chiar îi mulţumesc lui Gantz că a scăpat ţara de ruşine şi catastrofa unui al patrulea tur de alegeri. Însă imaginea fostului general şi şef al Statului Major e grav avariată din trei motive: a distrus ultimele rezerve de încredere a poporului în politicieni, a minţit acceptând sprijinul Listei Arabe ca apoi să se strecoare sub mantaua lui Bibi (pe care din „penal" nu-l scosese până alaltăieri), şi, în fine, şi-a făcut, din cei care astăzi se simt trădaţi, nişte duşmani puternici.
 
În mijlocul jocurilor politice, coronavirului dansează drăceşte. Raportul de azi-dimineaţă consemna un număr de 3.035 de contaminaţi, dintre care 49 în stare gravă. Numărul morţilor a crescut la 10. Nimeni nu poate garanta că autorităţile vor reuşi să aplatizeze curba îmbolnăvirilor.
 
Rata şomajului a depăşit 21 de procente (la începutul lui martie era de 3,5 la sută), respectiv 880.879 salariaţi în şomaj sau concediu fără plată. Cifrele nu includ liber-profesioniştii şi patronii micilor firme închise pe termen nedefinit.
 
... Mi-e imposibil să înţeleg de câte aparate de ventilaţie mecanică dispune în acest moment Israelul. Fiecare minister aruncă alt număr. 2.000? 1.500? Conform pronosticurilor, ar fi nevoie de 10.000. E foarte greu de crezut ca, în viitorul foarte apropiat, să citim ştirea că la Tel Aviv a început producţia de ventilatoare mecanice. Tot în Mossad e nădejdea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici