COMENTARIU Lelia Munteanu: Harta comorii

... în limba îngerilor

522 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Harta comorii

COMENTARIU Lelia Munteanu: Harta comorii

Dacă din Constantinopol, într-o zi foarte senină, te uiţi în lungul Mării Marmara spre miazăzi, vezi glasuri.

Sunt glasurile legiunilor de monahi de pe Muntele Călugărilor, din ale căror  mănăstiri şi sihăstrii otomanii, la 1326, n-au lăsat piatră pe piatră.

Bernardin Menton, care a scris despre acest Olimp al Bitiniei (altul decât Olimpul grecesc), e încredinţat că, dacă cineva s-ar osteni să sape, în subteranele bine camuflate, ar găsi o comoară – ceasloave, icoane, potire şi odăjdii. Totul e să poţi reface - plonjând în arhive ca pescuitorii de perle sau rătăcind pe firul legendelor – harta comorii.

S-a spus despre trăitorii din Muntele Călugărilor că mai lesne le-ar fi fost împăraţilor bizantini să cucerească lumea decât să-i supună. În cei 116 ani de iconoclasm, cînd Constantinopolul se transformase într-un rug ale cărui vâlvătăi până la cer erau alimentate cu chipuri de sfinţi, monahii din Olimpul Bitiniei şi-au câştigat martiriul. Atunci şi-au ascuns icoanele şi sfintele odoare, nu de groaza necredincioşilor, ci a fraţilor ortodocşi.

... Visez uneori harta comorii, care porneşte din Hisar (Fortăreaţa), astăzi o mahala colorată a Brusei, şi şerpuieşte spre nord, până pe coama muntelui. Dar de fiecare dată îmi fug în faţa ochilor reperele, scrise cu litere de leac mirosind a smirnă, în limba îngerilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici