COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii aşteaptă ca Netanyahu să declare, în sfârşit, starea de urgenţă

Cum funcţionează aplicaţia telefonică de auto-urmărire.

734 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii aşteaptă ca Netanyahu să declare, în sfârşit, starea de urgenţă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii aşteaptă ca Netanyahu să declare, în sfârşit, starea de urgenţă

Noua şi ingenioasa aplicaţie israeliană care permite utilizatorului de smartphone să ştie dacă a fost expus la virus, cu alte cuvinte dacă în drumurile lui s-a întâlnit cu o persoană contaminată, are o problemă. Informaţia o primeşte exclusiv posesorul telefonului care descarcă aplicaţia şi doar el va ştii dacă a fost expus la Covid-19. "Sistemul" – nu.  Ceea ce înseamnă că e la libera alegere a cetăţeanului dacă acţionează sau nu, dacă îşi impune cele 14 zile de izolare. Întrebarea e câţi vor face asta voluntar. (Dacă nu mă înşel, o aplicaţie similară s-a folosit şi în China, numai că acolo "Sistemul" ştia tot, funcţiona ca un dispozitiv de urmărire).

În continuare, în Israel nu există destule kituri de testare. S-a făcut însă un salt spectaculos, la 3.000 de testări zilnic (dovadă că numărul celor depistaţi pozitiv a ajuns la 1656). Specialiştii spun că ar trebui să se efectueze 10.000. Încă mai sunt dispute cu privire la criteriile de testare.

Se amenajează în mare grabă "secţii" de terapie intensivă. La Tel HaShomer - într-o parcare subterană a spitalului. În alte unităţi medicale se refac aripi părăsite. Creşte numărul bolnavilor în stare gravă (31, astăzi) şi al celor care necesită ventilaţie mecanică.

Lipsa echipamentului de protecţie devine acută. Israelul are furnizori care îi pot livra imediat milioane de măşti, însă ceva nu funcţionează şi nu înţeleg ce.

Conflictele inter-ministeriale, în triada Sănătate, Apărare, Finanţe. Ministerul Sănătăţii cere imperios stare de urgenţă, Finanţele pun frână, premierul amână.

Aceleaşi ezitări, aceleaşi decizii luate târziu, ca la noi în România, dacă asta consolează pe cineva.

Ieri a fost dat publicităţii Raportul Controlului de Stat pe 2019. Am deschis la capitolul Sănătate şi am sărit direct la concluzii: „Israelul nu e pregătit pentru o epidemie".

Asociaţia Medicilor i-a scris lui Netanyahu cerându-i demiterea Directorului General de la Ministerul Sănătăţii, Moshe Bar Siman Tov, solicitând insistent ca în acest post să fie numit un medic.

Regele Bibi e aşteptat în seara aceasta să declare, oficial, în sfârşit, stare de urgenţă şi să transmită noile măsuri. Jurnalişti cu surse bune la Guvern au aflat că prim ministrul va anunţa că într-o lună Israelul ar putea să aibă un milion de pozitivi şi aproximativ 10.000 de morţi. Greu de crezut, chiar şi pentru cei care au pescuit informaţia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici