COMENTARIU Lelia Munteanu: Minciuna sfruntată a Administraţiei Trump

Ambasada Statelor Unite la Bagdad - o fortăreaţă inexpugnabilă

2119 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Minciuna sfruntată a Administraţiei Trump

COMENTARIU Lelia Munteanu: Minciuna sfruntată a Administraţiei Trump

S-a spus, din momentul în Donald J. Trump a fost ales preşedinte, că magicianul imobiliarelor şi entertainerul TV, complet străin de istorie şi politică, oricât s-ar strădui nu va reuşi să zgâlţâie America, pentru că establishmentul are un mecanism de ceasornic şi va păstra ghidajul. Ei bine, „geniul stabil” a reuşit.

În privinţa Orientului Mijlociu, gafele strategice s-au ţinut lanţ: retragerea unilaterală, fără argumente, din Acordul nuclear cu Iranul, anunţul retragerii peste noapte a trupelor americane din Siria, decizia de a declara Ierusalimul capitală, unică şi indivizibilă, a statului Israel, fapt care a spulbert peste o jumătate de secol de diplomaţie, promisiunea fanfaronardă că va oferi un megaplan de pace conflictului israeliano-palestinian (imposibil, după episodul Ierusalim şi încurajarea de a construi aşezări evreieşti în teritoriile ocupate din Cisiordania, în dispreţul tuturor rezoluţiilor ONU).

Ultima gafă strategică: asasinarea comandantului Forţei de elită Al-Quds a Gărzilor Revoluţionare iraniene, uzând de un argument mincinos şi fără un plan care să creioneze paşii următori. Minciuna sfruntată a Administraţiei Trump a fost aceea că Suleimani trebuia urgent eliminat, ca să fie evitate atacuri iminente asupra diplomaţilor şi a personalului militar american. Au spus-o Preşedintele, Vicepreşedintele Pence, a repetat-o fără dovezi Secretarul de Stat Pompeo, a întărit-o şeful Pentagonului. Când presa le-a cerut amănunte, au vorbit despre atacarea a patru ambasade, cu referire explicită la cea din Bagdad. (Pentru cine nu ştie, ambasada americană din Irak e o fortăreaţă, un obiectiv foarte bine asigurat, chiar şi după standardele înalte ale Zonei Verzi).

Deşi consultanţa politică nu intră în fişa postului său, directorul CIA, doamna Gina Haspel a susţinut patetic asasinarea lui Suleimani, anticipând perfect, dar necontextualizat, doar primul pas: Trump va face o figură de lider puternic, iar Iranul va reacţiona reţinut, cel mult bombardând baze americane din regiune.

Ieri, inevitabilul s-a produs. Preşedintele a dinamitat, în stil propriu, toate pretextele: n-o fi fost Suleimani chiar un pericol iminent pentru Statele Unite, dar individul avea „un trecut groaznic” – „Media de Fake News şi partenerii ei Democraţi se străduiesc din greu să stabilească dacă era sau nu iminent un atac al teroristului Soleimani & dacă echipa mea a fost de acord. Răspunsul la ambele este un DA apăsat, dar nici nu contează de fapt, având în vedere trecutul său groaznic”.

Cu un astfel de raţionament şi cu o echipă de ageamii, mai obiedientă ca oricare alta, avându-l ca vârf de lance pe Secretarul de Stat Mike Pompeo (o pacoste a diplomaţiei americane), Donald J. Trump agită artificii deasupra unui butoi cu pulbere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici