COMENTARIU Lelia Munteanu. Nassim Taleb: Dacă cineva are un CV lung, îl ignor

1569 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Nassim Taleb: Dacă cineva are un CV lung, îl ignor

Nassim Taleb: Dacă cineva are un CV lung, îl ignor

Recunosc că mă înscriu perfect în categoria intelectualilor idioţi, definită de Nassim Taleb. (Cine mai e şi ăsta? Tot ce pot să spun e că nu cântă la nunţi). Mi s-a părut onest să mărturisesc asta.
 
De câte ori nu mă pot decide între şobolani ghiftuiţi şi urşi flămânzi, recitesc câte un paragraf din “Antifragil. Ce avem de câştigat de pe urma dezordinii”, publicată la cinci ani după răscitata “Lebădă neagră”:
 
“De multe ori am urmat principiul pe care îl numesc <briciullui Bergson>: <Un filosof ar trebui să fie cunoscut pentru o singură idee, nu pentru mai multe> (…). Eseistul şi poetul francez Paul  Valéry l-a întrebat odată pe Einstein dacăavea la el un carneţel în care să-şi noteze ideile. <N-am niciodată idei>,a fost răspunsul (de fapt, n-avea idei de căcat). Iată o altă euristică: dacăcineva are o biografie lungă, îl ignor. 
 
La o conferinţă, un prieten m-a invitatsă iau prânzul cu un mahăr plin de <realizări>, al cărui curriculum vitae cuprindea cât alţii ar putea face în două sau trei vieţi. Evit să stau la masă cu stagiarii sau cu inginerii stagiari. (Chiar şi Premiul Nobel, cu tot răul pe care îl induce creând o competiţie în ceva atât de sfânt ca ştiinţa, nu se acordă pentru o colecţie de articole, ci arareori pentru mai mult de o contribuţie unică, dar majoră). 
 
Iar când mi se spune că cineva are trei sute de articole academice publicate şi douăzeci şi două de doctorate onorifice, darnici o contribuţie riguroasă ori un sistem de idei bine construit, mă feresc derespectivul ca de ciuma bubonică”.   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nassim taleb,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici