COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu”

Imediat după eliminarea lui Suleimani, @realDonaldTrump a postat, pe muteşte, doar această imagine.

1968 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu”

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu”

Incoerent, imprevizibil, impulsiv, Trump defilează fără altă strategie decât realegerea pentru al doilea mandat.    

Spre finalul declaraţiei susţinute la Casa Albă după atacurile iraniene asupra celor două bazelor militare americane din Irak, asigurând că sub conducerea sa Statele Unite şi-au câştigat independenţa energetică, Preşedintele a ţinut să sublinieze: „Nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu”.

Mulţi pot interpreta fraza – ţinând seama de logica tranzacţionistă a lui Donald J. Trump - ca pe semnalul unei iminente retrageri militare. Cu atât mai mult cu cât tocmai lansase NATO îndemnul de a se implica mai mult „în procesul din Orientul Mijlociu” (ceea ce Secretarul General  Jens Stoltenberg, s-a grăbit să promită).

Declaraţia „Nu am nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu” e doar încă una dintre fanfaronadele sale electorale. La fel de mulţumit de sine era şi în mai 2017 când, după mega-tranzacţia cu armament pe petrodolari saudiţi, s-a adresat de la Riyadh americanilor strigând victorios „Jobs, jobs, jobs!”.

„Nu am nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu” mi-a amintit de primul drum pe care l-a făcut preşedintele Statelor Unite după preluarea mandatului – în Langley. Acolo, pe 24 ianuarie 2017, jucând rolul de  entertainer al agenţilor CIA, a emis câteva judecăţi de valoare care atunci păreau aiuritoare, dar care s-au dovedit în timp a fi parte din viziunea sa asupra “procesului” din Orientul Mijlociu:

„Vechea expresie <Biruitorului îi aparţine prada> – v-o amintiţi. Obişnuiam întotdeauna să spun: păstraţi petrolul! N-am fost un fan al Irakului. N-am vrut să intrăm în Irak. Dar am să vă spun că atunci când am intrat am ieşit greşit. Şi mereu am spus, în legătură cu asta: păstraţi petrolul. Acum o spun din motive economice. Dar, dacă te gândeşti la asta, Mike, dacă păstram petrolul n-ai fi existat probabil ISIS, pentru că de-acolo şi-au scos banii în primul rând. Aşa că trebuia să păstrăm petrolul. Dar, bine... (Râsete). Poate veţi avea o altă şansă. Dar treaba e că ar fi trebuit păstrat petrolul”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici