COMENTARIU Lelia Munteanu: Trumpyahu!

Acordul Secolului încalcă acordurile internaţionale.

883 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Trumpyahu!

Sursa foto: Twitter @realDonaldTrump

Astăzi, după ce lucrările comisiei începuseră, a găsit premierul Israelului momentul cel mai bun să anunţe că îşi retrage cererea de imunitate înaintată Knessetului. Era de aşteptat să o retragă, fiindcă n-ar fi întrunit majoritatea, iar motivul pentru care a depus-o a fost să amâne cât se poate trimiterea în judecată.

În consecinţă, Procurorul General Avichai Mandelblita a înaintat Tribunalului din Ierusalim dosarul penal nr. 67104/01/20.

Netanahu e, de astăzi, oficial inculpat şi stabileşte un record: cel dintîi prim ministru în funcţie al Statului Israel trimis în judecată.

Asta îl va clătina puţin de pe creasta valului istoriei pe care e convins că s-a urcat ("procesul istoric pe care îl conduc").

Fantezia publică a scornit un termen nou – TRUMPYAHU. L-am auzit prima oară dimineaţă, în comisia pentru imunităţi, rostit de parlamentarul Ofer Cassif (cu studii aprofundate de filosofie politică).

Preşedintele Trump şi-a început speechul de prezentare a "Acordului Secolului", declarând: "Astăzi Israelul face un mare pas către pace". Netanyahu l-a elogiat, subliniind că doar un expert în real estate putea concepe un asemenea Plan de Pace strălucit. Un oficial palestinian a comentat de la Londra că aşa se întâmplă în real estate: unii primesc proprietatea, ceilalţi banii (aluzie la cele 50 de miliarde promise palestinienilor de liderul de la Casa Albă).

E greu de dedus - din patetismele celor doi vorbitori şi fără hărţi, care e exact conţinutul Acordului. Trump a promis că Ierusalimul rămâne capitală indivizibilă, dar capitala viitorului stat palestinian se va aşeza undeva în estul Oraşului Sfânt.

Prima constatare, la cald, e că Acordul Secolului, aşa cum a fost prezentat, încalcă acordurile internaţionale.

Şi o a doua constatare: la conferinţa de presă au fost prezenţi şi salutaţi de cei doi lideri, Trump şi Netanyahu, ambasadorii Sultanatului Oman, ai Bahreinului şi Emiratelor Arabe. Lipsa diplomaţilor din Arabia Saudită şi Iordania nu e cel mai bun semn pentru acest Plan de Pace care sună ca un dictat.

La aproximativ o oră după conferinţa de presă comună, preşedintele Statelor Unite a postat pe Twitter harta de mai sus. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici