COMENTARIU Sorin Avram: Alexandru Rafila, probabil un mare iubitor de pisici

992 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Alexandru Rafila, probabil un mare iubitor de pisici

COMENTARIU Sorin Avram: Alexandru Rafila, probabil un mare iubitor de pisici

Probabil că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este un mare iubitor de pisici, din moment ce nu vrea să rupă pisica în două: ori la stat, ori la privat.
 
În cadrul unei emisiuni televizate, domnul Rafila a recunoscut că este necesară o dezbatere legată de medicii care lucrează şi la stat, şi la privat, dar că încă nu a sosit momentul şi că deocamdată medicul, de ce nu?,  poate lucra şi colo, şi colo: „Cred că este o dezbatere oportună, nu ştiu dacă astăzi trebuie să discutăm despre această segregare între spitalele publice şi cele private, adică să optezi dacă să lucrezi într-un loc sau în alt loc, pentru că s-ar putea să existe o anumită barieră legislativă sau chiar constituţională în acest sens. Până la urmă, un om care lucrează şapte sau opt ore într-un spital public este problema lui ce face în următoarea perioadă”.
 
Totuşi, munca de medic înseamnă un consum nervos şi, uneori, fizic uriaş. Or, după opt ore de lucru în spital eşti stors de energie. Bun, dacă în toată această perioadă îţi faci meseria cu simţ de răspundere, cu zâmbetul pe buze şi cu empatie faţă de pacient şi faţă de apropiaţii acestuia. Pe lângă cele opt ore mai trebuie adăugate orele din timpul gărzilor. Totodată, dacă eşti un medic în adevăratul sens al cuvântului trebuie să studiezi în permanenţă.
 
Dacă tu, ca medic într-un spital public, la care eşti plătit şi cu 4.000 - 5.000 de euro, mai ai puterea să lucrezi în sistem privat încă trei- patru ore pe zi înseamnă că eşti superdotat atât mental, cât şi fizic. Sau înseamnă că îţi economiseşti forţele la spital, pentru a putea da tot ce ai mai bun din tine la cabinetul proprietate personală ori la clinica privată la care eşti angajat cu jumătate de normă. Or, asta nu este corect nici faţă de bolnavii tăi de la spital şi nici faţă de spitalul public care te plăteşte regeşte din cotizaţiile pacienţilor. Ca să nu mai vorbim de faptul că apare tentaţia de a-l invita pe pacientul pe care l-ai avut sub supraveghere la spital să te viziteze la cabinetul particular, după ce este externat, pentru a-i oferi consultaţii şi sfaturi. Contra cost, fireşte.
 
La criza de medici existentă, dacă domnul Rafila ar rupe pisica în două, atunci probabil că atât în sistemul public de sănătate, cât în cel privat ar apărea turbulenţe destul de însemnate.
 
Totuşi, trebuie separate apele, pentru că nu este normal ca tu, persoană asigurată, să fii tratat în spital de nişte figuri acre, aflate tot timpul pe fugă şi cu gândul în altă parte, şi să fii nevoit să mai scoţi nişte bani în buzunar doar pentru a vedea că figurile pot fi cât de se poate de luminoase atunci când întâlnirea are loc la cabinetul privat. Şi nu este normal ca ţie, ca medic, spitalul public să-ţi asigure un venit mai mult decât mulţumitor, şi totul trecut pe cartea de muncă, indiferent decât de dedicat eşti în timpul orelor de program.
 
Însă, cum interesele sunt uriaşe în zona medicinei private, dat fiind faptul că vorbim despre o piaţă de câteva miliarde de euro, ministrul PSD al Sănătăţii nu va îndrăzni să o deranjeze, mai ales că vin alegerile de toate felurile. Şi nu trebuie neglijat nici faptul că este posibil ca domnul Rafila să fie nu doar un mare iubitor de funcţii, ci şi un mare iubitor de pisici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici