COMENTARIU Sorin Avram: Pele, ”comoară mondială” îngropată alături de fotbalul mirosind mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie

677 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Pele, ”comoară mondială” îngropată alături de fotbalul mirosind mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie

COMENTARIU Sorin Avram: Pele, ”comoară mondială” îngropată alături de fotbalul mirosind mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie

Pele e plecat, dar nu de unul singur. Pele a luat cu el fotbalul care însemna mai multă inspiraţie şi mai puţină transpiraţie. A luat cu el fotbalul care nu se sufoca alergând pentru a bate recordul la suta de metri şi nici cel care intra în teren pentru a fi mai agresiv decât un boxer.
 
Acel fotbal care avea răbdare cu jucătorii pentru ca aceştia să aibă timp să preia, să-şi salte mingea şi să execută o foarfecă perfectă, asemănătoare cu cele folosite de artiştii de la casele de modă pentru a crea rochii unicat pentru regine şi costume pentru vedetele filmelor alb-negru.
 
Acel fotbal care umplea stadioanele de oameni din toate categoriile sociale veniţi să vadă emoţiile de pe feţe jucătorilor înainte de începerea partidelor şi bucuria lor de inventa preluări, pase şi lovituri, şi nu pentru a urmări figuri încrâncenate, alunecări disperate, arcade sparte şi tricouri însângerate.
 
Acel fotbal dintr-o lume în care nu existau atâtea camere de luat vederi pe stadioane şi nici atâtea canale tv şi nici reţele de socializare, iar spectatorii şi telespectatorii aveau nevoie de timp pentru a se bucura de fiecare atingere a balonului.
 
Pe când avea doar 20 de ani şi era deja campion mondial, preşedintele Braziliei de la acea vreme l-a declarat pe Pele ”comoară naţională”, statut care l-a ”îngropat” în campionatul intern, nefiindu-i permis să se transfere la unul dintre cluburile puternice din Europa. Abia după ce steaua sa nu mai era chiar atât de strălucitoare Pele a putut să se transfere, dar nu în Europa, ci pe o altă ”planetă”, mai exact la New York Cosmos.
 
Nu a mai existat în istoria planetară un om care, la trecerea sa la cele veşnice, să provoace atâta emoţie. Şefi de stat şi de guvern şi foşti şi actuali sportivi de talie mondială s-au grăbit să-şi exprime regretul la dispariţia lui Pele. Ca fotbalist, Pele a bătut fel de fel de recorduri, iar unele dintre ele probabil că nu vor fi egalate niciodată. Ca om care nu mai este printre noi, Pele a reuşit să mai bată un record: dispariţia cea mai regretată. Milioane de oameni de pe întregul Pământ, indiferent de pregătire, sex, avere, poziţie socială, religie şi apartenenţă politică regretă plecarea sa la cele veşnice.
 
Niciun alt sportiv şi niciun mare actor, artist, scriitor, filosof, medic, profesor sau şef de stat nu a stârnit atâtea emoţii şi atâtea regrete. E şi normal, pentru că medicii nu operează în faţa unor stadioane pline, pe filosofi şi pe artişti nu-i înţelege toată lumea, iar scriitorii şi şefii de stat, oricât de carismatici ar fi ultimii dintre ei, nu pot fi pe placul tuturor. Însă, o foarfecă este sau nu este, un şut expediat în vinclu este sau nu este, un exterior ales la momentul potrivit este sau nu este, iar un fotbalist este genial sau nu este. Asta vede şi înţelege toată lumea, indiferent de pregătire, sex, avere, poziţie socială, religie şi apartenenţă politică.
 
Pe de altă parte, dispariţia lui Pele a demonstrat că toate limbile din lume sunt prea sărace în superlative şi în combinaţii de cuvinte care să exprime, fără să se repete prea des, adevărata dimensiune a ”comorii naţionale” a Braziliei. Un fotbalist cu care mulţi oameni nu au fost contemporani şi pe care l-au cunoscut doar din legendele care circulă cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzele navetiştilor şi din înregistrările care stau pe YouTube în aşteptarea noilor generaţii de vizitatori.
 
Acum, la trecerea sa la cele veşnice, se poate observa din vârful tribunelor celui mai mare stadion din lume că Pele este mai mult decât o ”comoară naţională”. Pele este o ”comoară mondială”. O ”comoară” care va fi îngropată alături de fotbalul care miroase mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici