COMENTARIU Valeriu Şuhan: Streinu-Cercel, inamicul public nr. 1

Un fost şef de-al meu, om cu o charismă rară, obişnuia să spună, bă, dacă tu eşti curvă, eu sunt şefa bordelului. Referirea nu era atât la interlocutor, cât mai ales, la un principiu, un mod de conduită, o întreagă filozofie de viaţă, exprimată într-o manieră frustă.

7923 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Streinu-Cercel, inamicul public nr. 1

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Streinu-Cercel, inamicul public nr. 1

Un fost şef de-al meu, om cu o charismă rară, obişnuia să spună, bă, dacă tu eşti curvă, eu sunt şefa bordelului.

Referirea nu era atât la interlocutor, cât mai ales, la un principiu, un mod de conduită, o întreagă filozofie de viaţă, exprimată într-o manieră frustă.

Aspectul colocvial nu excludea înţelepciunea conţinută, anume, de a te situa astfel încât să anticipezi şi să contracarezi acţiunile adverse ţie ale oricui, amic ori inamic.

Din păcate pentru domnia-sa, cred că profesorul Streinu-Cercel a suferit pe propria piele ceea ce înseamnă o acţiune clasică de compromitere.

Sau, dacă nu a fost asta, atunci cu siguranţă, domnia-sa s-a aflat în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit, cum se spune.

Adică, a fost folosit într-o manieră destul de abruptă, în scopuri politice ori mai degrabă, politicianiste, pentru salvarea unui ministru, a unui guvern, a puterii, până la urmă.

Oricum, indiferent în care din cele două cazuri s-ar afla, a căzut nasol. Şi e păcat !

Faptele arată că Profesorul Streinu-Cercel a elaborat acel plan ”Vacanţa Mare” al cărui conţinut e cunoscut acum în întregime de toţi, atrăgându-i toate înjurăturile Pământului, în urmă cu mai mult de două luni.

Asta a fost viziunea Profesor Doctor Adrian Streinu-Cercel, personalitatea nr. 1 în România, în materie de boli infecţioase. Omul şi-a asumat-o, chiar dacă acolo erau şi multe aiureli, că te şi miri de unde le-o fi scos sau de ce s-a băgat în ele, nefiind deloc aria lui de expertiză.

De altfel, în diverse interviuri, domnia-sa a făcut cunoscute parte din soluţiile propuse.

La vremea respectivă, nu mulţi au fost cei care au sesizat afirmaţiile lui Adrian Streinu-Cercel referitor la soluţiile pe care el le vedea ca fiind valabile. Ideea de a-i izola pe cei de peste 65 de ani şi care a stârnit cel mai mare val de antipatie şi revoltă, a fost repetată de câteva ori chiar. Atunci, nimeni n-a zis nimic.

Chiar acum câteva zile, ministrul actual al sănătăţii domnul Nelu Tătaru  a făcut aceeaşi afirmaţie, cu subiect şi predicat, în referire la cei de peste 65 de ani.

”Ne-am gândit efectiv şi la nişte metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul, în care să vină cineva şi să aibă grijă de ei. Dar, rămâne în funcţie de evoluţie”, a spus domnul  ministru Nelu Tătaru, Joi 16 Aprilie.

Tot Joi 16 Aprilie, Preşedintele Comisiei Europene doamna Ursula von der Leyen declarase că persoanele în vârstă  ar putea rămâne izolate până la sfârşitul anului şi după ce primul val al pandemiei va trece şi că această măsură extremă ar putea fi aplicată pe tot continentul.

Iată că în privinţa aceasta, nici profesorul Streinu-Cercel şi nici ministrul Tătaru, n-au vorbit tocmai aiurea. Însăşi doamna von der Leyen abordase chestiunea foarte clar, în acelaşi sens.

Poate că domnul Tătaru o fi intenţionat să se manifeste în consonanţă cu doamna Preşedinte al Comisiei Europene, ca să se înscrie cât mai rapid în ”trend” şi să îl ajungă din urmă pe domnul Streinu-Cercel, dar, iată, într-o ilustră companie.

Ieri însă, Marţi 21 Aprilie, adică imediat după vacanţa de Paşte, într-o declaraţie de presă, Preşedintele României domnul Klaus Werner Johannis, a criticat în termeni duri această propunere ca ”persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă  şi duse în anumite zone de carantină”, calificând-o drept ”aberantă”, ”inumană” şi făcând parte din ”măsuri totalitare”.

Totodată, Preşedintele a spus că ”aşa ceva este inacceptabil”.

”Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate” aparţin unui ”institut, de altfel bine cotat”, iar ”chiar în aceste zile”,  a apărut ”o documentaţie care venea să explice ce trebuia făcut” a mai reieşit din declaraţia de presă a Preşedintelui.

”În nici un caz, aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel ” a mai spus explicit Preşedintele.

Pentru a asigura o ”pregătire de artilerie” declaraţiei de presă respective, cu o zi înainte, Luni 20 Aprilie, Grupul de Comunicare Strategică a ”înfierat” planul lui Streinu-Cercel. Între noi fie vorba, în parte, chiar merita.

Imediat, a urmat atacul infanteriei astfel încât, în media s-a făcut referire în mod explicit la planul ”Vacanţa Mare”, aluziile din declaraţia Preşedintelui Johannis fiind suficient de străvezii, cu rol de trigger.

Nu a mai contat deloc, nici că planul lui Streinu-Cercel era deja oarecum public de peste două luni, nici că ministrul sănătăţii se pronunţase cu trei zile înainte luîndu-l gura pe dinainte, nici că Preşedintele Comisiei Europene făcuse şi ea referiri cât se poate de concrete, în aceeaşi direcţie.

Acum, ar rămâne de răspuns întrebării de ce nu a mai contat ?

Fie că domnul Streinu-Cercel a fluierat în biserică şi a devenit indezirabil din varii motive, de la cele politice la cele mai lumeşti, apropos de profilarea ”poate politic, poate în alt fel”, fie că domnia-sa şi planul său de acum două luni, ”apărut” brusc ”chiar în aceste zile”, în mod involuntar dar foarte potrivit, s-a constituit într-un colac de salvare pentru Guvern, pus în pericol de limbariţa domnului Tătaru. Că de doamna Ursula von der Leyen nu cred că interesa pe cineva...

Sau poate, limbariţa domnului Nelu Tătaru a fost tot un pretext pentru apariţia unui salvator...

Peste toate însă, salvarea puterii îi va asigura domnului Streinu-Cercel un loc în galeria victimelor ilustre.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici