COMENTARIU Valeriu Şuhan: Zâmbetul e contagios. De-aia, ne trebuie masca...

Cam de ce se duce omul la o terasă ?

2793 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Zâmbetul e contagios. De-aia, ne trebuie masca...

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Zâmbetul e contagios. De-aia, ne trebuie masca...

Ai zice că pentru a ”consuma” câte ceva (mamă, ce-mi place expresia asta...) dar mai important, pentru a socializa, pentru a se întâlni cu familia, cu prieteni, cu iubita sau iubitul, pentru a ieşi în lume, pentru a mai bârfi puţin, pentru a glumi şi a râde, dacă se poate. Pentru a simţi, inclusiv în felul ăsta, că trăieşte, că-i o fiinţă socială.
Toate astea însă, trebuie să fie ”reglementate” cât mai strict, că doar ne-a lovit noul coronavirus şi trebuie să rămânem vigilenţi. Aşa ni se spune, cel puţin.
Pe cei ”de sus”, am văzut cât de impresionaţi sunt de micul nemernic, au fost chiar imortalizaţi pentru posteritate, într-o poză de antologie a ipocriziei. Îi durea ”la cinci metri”, fix.
Acum, s-or fi deschis ele terasele, dar mai bine vă luaţi mâncarea de-acasă. Rămâneţi eventual, pentru o bere-două.
Nu de alta, dar chiar nu ştiu dacă oamenii ăia vor avea timp şi resursele umane suficiente, ca să mai şi gătească.
O să fie extrem de ocupaţi să vă trieze ”observaţional”. Adică, să se uite adânc în ochii clienţilor şi să stabilească dacă sunt ”suspecţi”. Criteriul ? Strănutul, tusea, junghiul, Dumnezeu ştie.
Apoi, trebuie să treacă rapid, la postura de poliţist. Sunteţi până-n patru, inclusiv ? Bravo, vă calificaţi pentru faza a doua. Sunteţi din aceeaşi familie şi locuiţi la aceeaşi adresă bine, scoateţi cartea de identitate, legitimaţi-vă, ca să demonstraţi asta. Dacă nu, omul cu terasa vă notează datele după modelul mama, tata şi baraca, după care vă puteţi duce la masă. 
Dar să nu vă pună dracu’ să vreţi la toaletă. E prea complicat. Asiguraţi-vă că aţi rezolvat şi treaba asta, acasă. Şi nu beţi mai mult de două beri. Preventiv.
Oamenii o să vă primească cu măşti pe faţă, aşa cum trebuie să intraţi şi dvs. că doar la masă scăpaţi de ea, cu mănuşi chirurgicale şi cu biocidul la îndemână. Rămâne doar ca zâmbetul să i-l intuiţi, cumva. Deşi, cred că îi lipseşte.
Bineînţeles, tot personalul va fi echipat la fel, măşti, mănuşi, bla, bla, bla, cu precizarea că ei trebuie să-şi schimbe ”accesoriile” foarte des.
Ştiţi cât îl costă pe proprietar toate astea ? Mult ! Asta, în timp ce numărul clienţilor săi e cel mult la jumătate din ceea ce avea înainte, pentru că măsurile de siguranţă presupun distanţe cât o garsonieră. Exagerez evident, dar nu mult.
Gândindu-mă la toate astea, cred că nu o să se supere proprietarii de terase, dar nu o să le trec pe la ei până când nu o să funcţioneze normal. Din respect pentru ei. După, o să redevin clientul fidel de mai înainte.
Mă-ntreb de ce or fi terasele atât de ”periculoase”.  De exemplu, de ce sunt ele mai periculoase decât o piaţă sau un supermarket. Acolo, toată lumea e la grămadă, distanţa între oameni aleatoare, nu-ţi cere nimeni să te legitimezi. Care-i ”şpilul” ?
Un prieten zicea că şefii nu ne vor fericiţi, nu vor să ne vadă zâmbind din nou. Că ne păzesc să facem asta, ca să nu ne amendeze pentru că s-a interzis zâmbetul în România. 
Deocamdată, trebuie să rămânem înfricoşaţi şi asta nu se potriveşte deloc, cu zâmbetul.
Zâmbetul poate fi contagios şi asta nu-i bine. Uite, de-aia ne-au pus mască.
Industria asta a serviciilor de alimentaţie publică, a suferit acum, a doua lovitură năprasnică în ultimii cinci ani, adică de la tragedia de la ”Colectiv”.
Atunci, autorităţile s-au repezit pompieristic să rezolve problema, distrugând la propriu, o grămadă de mici afaceri din domeniu, sau creând dificultăţi majore celorlalte, până la disperare şi haos.
Singurul lucru care ar fi fost de bun simţ, un studiu ergonomic prin care s-ar fi  optimizat posibilitatea de evacuare în caz de pericol, bineînţeles că nu l-au făcut.
Dacă, Doamne fereşte, ar apărea o altă nenorocire de genul ăsta, consecinţele ar fi la fel de dramatice.
E revoltător să constaţi atâta indiferenţă faţă de un domeniu care în România, produce o valoare de vreo 17 miliarde de Lei, anual. O fi mult, o fi puţin ?! Eu, zic că-i semnificativ.
Degeaba ! Zâmbetul e încă, interzis...
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici