Pacienţii vindecaţi de Covid 19 au în sânge leac pentru semenii aflaţi în stare gravă! România are în sânge birocraţia!

Zilnic auzim cum mor rând pe rând în România pacienţii infectaţi cu Covid 19. Am putea să diminuăm numărul celor care se sting? Posibil. Deocamdată ne ocupăm cu aprobări, hârtii, nomenclatoare.

8003 afișări
Imaginea articolului Pacienţii vindecaţi de Covid 19 au în sânge leac pentru semenii aflaţi în stare gravă! România are în sânge birocraţia!

Pacienţii vindecaţi de Covid 19 au în sânge leac pentru semenii aflaţi în stare gravă! România are în sânge birocraţia!

Este vorba despre plasma umană hiperimună pe care am putea-o folosi de la pacienţii deja vindecaţi de Covid 19. Şi, în România sunt deja peste 400. Vindecaţi, externaţi, tot ce trebuie, datorită medicilor extraordinari. Ei ar putea fi doctorii celor aflaţi acum în stare gravă! Cum aşa?

Propun să pornim din SUA. Specialiştii de acolo au aprobat prin FDA ( Food & Drug Administration, autoritatea de reglementare a alimentelor şi medicamentelor) încă de pe 24 martie folosirea plasmei pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Turcia foloseşte deja această soluţie.

Foarte multe ţări cu număr mare de pacienţi îmbolnăviţi au adoptat studii clinice şi tratamente cu plasma. Experţii din Europa se frământă şi văd potenţialul uriaş pe care îl are plasma colectată de la pacienţii vindecaţi de Covid 19.

Un spital din sudul Germaniei a primit deja autorizaţie pentru a produce plasmă terapeutică. Acolo peste 200 de pacienţi vindecaţi au venit să doneze plasmă pentru a-i ajuta astfel pe cei aflaţi în stare gravă. Să ne uităm la Israel. Are cea mai mică rată a mortalităţii din cauza Covid 19. Specialiştii de acolo au început deja tratamentul cu plasmă hiperimună. 

Uitându-mă pe una dintre corespondenţele ţinute de Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului român echipamente de plasmafereză, văd că Francesco Acampora, area manager pentru regiunea de sud est al companiei Biotest, lideri mondiali în producţia de imunoglobuline, îi transmite că departamentul de studii clinice lucrează deja cu Spitalul San Raffaela din Milano pentru a procura plasmă din Italia, unde centrele speciale recoltează deja plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid 19. Îi spune că vor folosi un aparat de tip Elisa pentru a măsura cantitatea de anticorpi specifici dezvoltaţi de pacienţii vindecaţi.

Mergem în România. 

Compania Besmax Pharma a donat Ministerului Sănătăţii 3 echipamente noi pentru colectarea de plasmă umană şi 3000 de chituri de colectare pentru recoltarea de plasmă hiperimună de la pacienţii Covid 19 vindecaţi. Donaţia trece de 100.000 de euro.

Plasma umană colectată cu aceste echipamente prin metoda plasmaferezei ar putea fi utilizată în cazul pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă, intubaţi,  dar şi pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile, cum ar fi... cadrele medicale aflate în linia I! Pentru chinezi...nu-i chinezărie! Au încercat deja terapia cu plasmă convalescentă, cu rezultate!

„Autorităţile chineze au anunţat că au constatat în urma administrării plasmei convalescente la zece pacienţi şi apoi la un alt eşantion de cinci pacienţi că aceştia, în decurs de numai câteva ore până la 24 de ore, şi-au îmbunătăţit mulţi dintre parametri care erau critici, şi după maximum o săptămână au reuşit să  respire singuri “spune Florin Hozoc, CEO -ul companiei. Au scris şi jurnaliştii The Guardian despre rezultatele bune astfel obţinute.

După ce ne vindecăm, în convalescenţă, nivelul de anticorpi este crescut iar aceştia pot fi transferaţi la cei în stare critică, ce nu pot produce anticorpi în cantităţi suficiente. Plasma poartă aceşti anticorpi, specialiştii în domeniu o ştiu foarte bine.

Aparatura e pe drum, ajunge curând în România. Veşti bune! Fiecare echipament poate să proceseze 15 donări de plasmă. Cele 3000 de kituri ajung pentru două luni de funcţionare fără întrerupere a echipamentelor, răstimp în care vor putea fi tratate între 3000 şi 10.000 de persoane!

Între timp, rezolvăm cumva, trebuie.

Dr. Nicolaie Garofil, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii care are în atribuţii acest proiect spune că adună încă  informaţii de peste tot legat de acest posibil tratament.

„O să iau problema în mână astăzi sau mâine. Abia am început să mă ocup, de mâine sper să fiu la zi cu stadiul proiectului. „Aveţi un timp estimativ..când ar putea România să folosească plasmă pentru pacienţii critici?”, întrebăm noi. Vedem care sunt şi recomandările internaţionale, că nu ştiu să fie recomandat de OMS până acuma acest tratament, şi ANM ul trebuie să-şi dea un punct de vedere, sunt mai mulţi paşi de urmat, voi evalua situaţia să vedem ce e de făcut, dacă se justifică şi putem să efectuăm acest tratament”, ne explică dr. Garofil.

România are de rezolvat  problema...nomenclatorului. Plasma hiperimună nu apare nicăieri.

Dr. Andy Rosin, Directorul Centrului de Transfuzii din Covasna, spune că  „nomenclatorul de componente este aprobat prin ordin de ministru şi la această oră acest component nu figurează în ordin. Este un component care nu a mai fost produs de nimeni până acum.  Aparate de plasmafereză există în foarte multe spitale, pentru că se face plasmafereză terapeutică, în vederea transfuziei, trebuie shimbate numai chiturile”.

Donaţia de echipamente primită recent de autorităţile noastre rezolvă însă şi această problemă.

“Sistemele de plasmafereză pe care le avem au fost setate să colecteze trombocite, chiturile utilizate pentru colectarea de plasmă sunt de 20 sau chiar de 30 de ori mai scumpe decât cele normale, de aceea am făcut această donaţie”, spune Florin Hozoc.

Dr. Corina Posea, medic primar hematolog care lucrează  la Centrul de Transfuzie din Bucureşti a declarat în presă că ne lipseşte un echipamet care să testeze nivelul de anticorpi specifici din plasma donatorului vindecat, şi că de aceea nu putem începe studiile clinice. Dacă poţi să stabileşti astfel nivelul optim de anticorpi obţii eficienţă terapeutică.

Nu avem cu ce, spune Dr. Posea.  Ba da, avem. Aparatele Elisa, prezente în multe spitale şi centre de transfuzie pot determina cantitatea de anticorpi din plasma prelevată de la pacienţii vindecaţi. Am întrebat la Timişoara, pe profesorul Rareş Olaru, medic şef al Laboratorului de Analize Medicale al Spitalului Municipal din Timişoara. Nu e imposibil. Aparatele Elisa pot determina cantitatea de anticorpi din plasma pacienţilor vindecaţi.

“Puteţi să folosiţi în momentul de faţă echipamente care sunt prezente în spitale sau în centre de colectare de sânge , echipamente Elisa, care pot, după o anumită metodologie foarte clară, să determine, aşa cum fac şi celelalte spitale din lume nivelul de anticorpi”, le transmite Florin Hozoc medicilor.

Centrul de Transfuzie Sanguină are un astfel de aparat.

„Noi putem procesa această plasmă aici. Vine pacientul, trece prin aceeaşi procedură ca un donator obişnuit,  i se fac toate analizele, şi în plus el trebuie să aibă o analiză specifică titrul de anticorpi, aici este o problemă, cu aceste aparate.  Aşteptăm de la Minister aprobarea ca să ne apucăm de treabă, trebuie componentul ăsta băgat în nomenclator”, explică dr. Doina Goşa.

Nu pot să nu spun că România nu are un sistem de centre de colectare de plasmă! Suntem de fapt singura ţară din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru producţia de medicamente. Să nu trecem uşor peste criza imunoglobulinei din 2017. Austria, Germania, Cehia, Ungaria, au astfel de sisteme. Ne-ar fi fost mai uşor acum.

Ministerul Sănătăţii analizează, de mâine. Cert e că...vine aparatura donată în ţară, în curând. Trebuie să vedem ce şi cum facem cu ea.

Aparatele de plasmafereză cu chiturile aferente ar urma să ajungă la  Institutul Matei Balş, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Timişoara. Aşa s-a convenit cu autorităţile, iniţial. Compania privată care ni le-a donat ne mai poate da 50, dacă va fi nevoie.

Ministerul Sănătăţii ar trebui între timp să finalizeze protocoalele transfuzionale de recoltare şi testare a plasmei. Şi să găsească potenţiali donatori dintre cei infectaţi deja şi vindecaţi. Sunt peste 400 în România! Pot fi ei medicii celor aflaţi în stare gravă din cauza Covid 19?

Şi mă uit iar la ce fac...alţii!

Franţa a demarat chiar astăzi un studiu clinic în care specialiştii folosesc plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid 19 pentru a-i trata pe cei aflaţi în stare gravă. Le transferă imunitate. 

Mai aflu veşti: compania farmaceutică Biotest din Dreieich din landul Hessa, Germania, lucrează la un medicament pentru pacienţii cu coronavirus bazată pe plasma de sânge uman.  Odată cu răspândirea Covid-19, tot mai mulţi potenţiali donatori de plasmă au dezvoltat deja anticorpi împotriva bolii pulmonare, spune compania.  Acum se află în procesul de colectare a plasmei de la donatori recuperaţi cât mai rapid şi dezvoltă un nou test pentru probe.  Sunt pe cale să pună mâna pe o nouă „hiperimunoglobulină”, şi, s-ar putea să le şi iasă!

 Peste 180 de oameni au murit din cauza Covid 19, în ţara noastră. Peste 270 de pacienţi sunt la ATI. Noi...vedem. De mâine...

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici