11 Februarie. Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă

  • Azi este Ziua Internaţională a Femeilor în Ştiinţă
  • Din 15 milioane de oameni de ştiinţă din UE, 59% sunt bărbaţi, iar 41% femei
  • Anita Vişan, cercetătoare în România, spune că statul nu susţine această activitate
  • Raluca Olari, cercetătoare româncă în Germania, la Institutul de Virologie Moleculară
897 afișări
Imaginea articolului 11 Februarie. Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă

Sursa foto: profimedia

Azi e Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă. Ultimele date, din 2018, arată că din aproape 15 milioane de oameni de ştiinţă şi ingineri din Uniunea Europeană, 59% erau bărbaţi, iar 41% - femei. Aceeaşi pondere de 41% o are şi România în cazul femeilor. Iar topul statelor europene, unde majoritatea oamenilor de ştiinţă şi ingineri sunt femei, ar fi Lituania, Bulgaria, Letonia şi Danemarca, potrivit Eurostat. 
 
Anita Vişan lucrează la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei din Măgurele. A găsit o soluţie de a evita infecţiile, bazată pe uleiuri esenţiale care se aplică în protecţia implanturilor. A studiat în Franţa şi Belgia, dar a preferat să rămână în România.
 
ANITA VIŞAN, cercetătoare la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei: La noi în laborator sunt mai multe femei decât bărbaţi, excepţia care bate statistica. Statul susţine puţin, aproape deloc această activitate. Ar putea oferi trening profesorilor pentru a putea învăţa copiii prin joacă, prin experimente, treninguri pentru cercetători, să înveţe să scrie proiecte, cursuri despre vorbirea în public, să înveţe să îşi expună ideile, să îşi valorifice rezultatele din laborator. 
 
Pe de altă parte, sunt şi cercetători români care aleg să studieze în afară. Raluca Olari este unul dintre ei. A terminat Facultatea de Biologie la Cluj, dar a ales să plece în Germania, la Institutul de Virologie Moleculară din Ulm. Şi se ocupă de descoperirea unori molecule noi care pot fi folosite în tratarea anumitor boli. 
 
RALUCA OLARI, cercetător doctorand în virusologie moleculare în Germania: În România, doctoranzii sunt văzuţi ca nişte studenţi. Deci, în cel mai bun caz, primesc o bursă simbolică, iar în cel mai rău caz trebuie să plăteşti pentru a face doctoratul. În Germania doctoranzii sunt angajaţi oficiali ai Institututlui sau ai universităţii pentru care lucrează şi au un venit care asigură un trai decent. În Germania este o instituţie care se numeşte DFG, Deutsche forschungsgemeinshaft şi este o instituţie dedicată cercetării unde tu ca cercetător sau ca group lider poţi oricând să trimiţi proiecte şi cerere de granturi. Astfel de instituţie nu există în România. 
 
Un cercetător român câştigă între 1.600 şi 5.000 de lei pe lună, potrivit Ziarului Financiar.  Iar în Germania, de exemplu, salariul unui cercetător pleacă de la 1.500 de euro şi poate ajunge şi la 4.000 de euro. Şi îţi mai spun că România alocă 0,48% din PIB cercetării şi dezvoltării, adică 5 miliarde de lei anual.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici