1 Mai la Moscova: Mii de susţinători ai Kremlinului participă la mitinguri - FOTO

Mii de manifestanţi au defilat, duminică, în Rusia, de 1 Mai, majoritatea în semn de susţinere faţă de actualii lideri de la Kremlin, înainte de următoarele alegeri.

128 afișări
Imaginea articolului 1 Mai la Moscova: Mii de susţinători ai Kremlinului participă la mitinguri - FOTO

1 Mai la Moscova: Mii de susţinători ai Kremlinului participă la mitinguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De la Vladivastok la Moscova, participanţi care purtau baloane şi steaguri albastre şi roşii au ieşit în stradă, amintind de marşurile cu scenografie "savantă" din epoca sovietică, când ziua de 1 Mai era un eveniment important al calendarului politic şi una dintre cele mai importante zile libere.

Ziua de 1 Mai a fost rebotezată "Sărbătoarea Muncii şi a Primăverii", dar mulţi ruşi au rămas fideli fostului slogan "Pace. Muncă Mai".

În contextul în care Rusia se află într-o perioadă preelectorală, partidele pro-Kremlin au profitat de ocazie pentru a organiza o demonstraţie în forţă, cu sloganuri ca "Medvedev! Putin! Hai Rusia!".

Vladivostok, unde nemuţumirea faţă de actualii lideri de la Kremlin atinge un nivel important, peste 50.000 de persoane au răspuns apelului Guvernului regional, condus de Partidul Rusia Unită, pro-Kremlin.

În decembrie urmează să aibă loc alegeri legislative, cu trei luni înainte de scrutinul prezidenţial din martie 2012, care ar putea fi disputat între premierul Vladimir Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev.

Au avut, de asemenea, loc mitinguri contra lui Putin şi lui Medvedev, dar cu un număr mai restrâns de participanţi.

În centrul Moscovei, militanţi din cadrul Frontului de Stânga au cerut ruşilor să urmeze exemplul lumii arabe, scandând apeluri ca "La Cairo sau la Moscova, doar lupta aduce drepturi".

Însă, unii analişti politici apreciază că opoziţia este prea fragmentată şi are prea puţine şanse să suscite o revoltă populară comparabilă cu cele înregistrate în lumea arabă, din decembrie 2010 şi până în prezent.

Un grup de 30 de sirieni au participat la mitingul din centrul Moscovei, în semn de solidaritate cu manifestaţiile pentru democraţie din ţara lor.

În opinia autorităţilor ruse, criticate după dispersarea violentă a mai multor manifestaţii ale opoziţiei, aceste mitinguri de 1 Mai constituie o ocazie de a manifesta o formă de respect faţă de libertatea de exprimare şi de a manifesta.

Se poate observa un contrast puternic între confruntările violente cu poliţia, observate în ultimele luni, şi atmosfera destinsă a defilărilor şi mitingurilor pro-Kremlin de duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici