10 august, subiect de discuţie în Parlamentul European. Marinescu (PNL): Comisia LIBE va discuta despre proteste şi protocoale peste două săptămâni

Europarlamentarul PNL Marian Jean-Marinescu a declarat duminică, la Craiova, că protestele violente din 10 august şi protocoalele dintre SRI şi organele judiciare vor fi discutate, peste două săptămâni, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.

340 afișări
Imaginea articolului 10 august, subiect de discuţie în Parlamentul European. Marinescu (PNL): Comisia LIBE va discuta despre proteste şi protocoale peste două săptămâni

10 august, subiect de discuţie în Parlamentul European. Marinescu (PNL): Comisia LIBE va discuta despre proteste şi protocoale peste două săptămâni

„Referitor la situaţia din Parlamentul European, peste două săptămâni va fi o dezbatere în Comisia justiţie şi afaceri interne, propusă de mine, despre situaţia din România. (Comisia LIBE - n.r.) a primit o propunere, am văzut în presă, a apărut peste tot, a unei deputate ALDE din Franţa, care a cerut o dezbatere despre protocoale (protocoalele secrete încheiate de SRI cu Parchetele - n.r.). Cele două vor fi în acelaşi timp”, a declarat, duminică, europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, într-o conferinţă de presă la Craiova.

Potrivit site-ului Parlamentului European, următoarea şedinţă ordinară a comisiei LIBE va avea loc pe 27 septembrie, la Bruxelles, de la ora 09.00.

Marinescu a precizat că era „inevitabilă” o discuţie în comisia LIBE despre violenţele înregistrate pe 10 august la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei.

„Va veni dl vicepreşedinte Timmermans şi se va discuta despre ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Era inevitabilă o astfel de discuţie. Nu poţi să laşi lucrurile în continuare aşa, să vezi cum oamenii sunt loviţi cu picioarele, cum stau pe jos sau cum sunt loviţi cu bastoanele în cap când au avut mâinile ridicate. După părerea mea, este inadmisibil ce s-a întâmplat. Trebuie făcută o analiză psihologică la trupele de jandarmi şi cei care sunt capabili de aşa ceva să plece”, a precizat europarlamentarul, vicepreşedinte al grupului PPE din legislativul european.

Potrivit acestuia, pe 3 octombrie va avea loc dezbaterea din plenul PE, pentru care de vină este Guvernul, şi unde este invitat premierul Viorica Dăncilă.

„Dezbaterea din plenul Parlamentului European, pe 3 octombrie, dimineaţa, la care este invitată şi d-na prim-ministru, o dezbatere pe care a provocat-o acest Guvern. Guvernul este de vină că România este discutată în Parlament, România nu are nicio vină. Acest Guvern trebuie să plece, pentru că nu vreau să o luăm pe urmele Ungariei şi a Poloniei. Săptămâna trecută am votat demararea procedurii activării articolului 7 pentru Ungaria, nu vreau să o luăm pe urmele Ungariei şi Poloniei. Guvernul este de vină şi Guvernul trebuie să ia măsurile necesare să se stingă această posibilitate, adică să lucreze la legile justiţiei aşa cum trebuie şi să înceteze toate aceste lucruri care sunt împotriva statului de drept, inclusiv atacarea celor care au demonstrat paşnic în Piaţa Victoriei”, a conchis Marian Jean-Marinescu.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut joi, miniştrilor, să explice că „în România nu s-a încălcat statul de drept”, solicitarea prim-ministrului venind înaintea dezbaterii care va avea loc la începutul lunii octombrie în Parlamentul European pe tema protestelor violente din 10 august.

Surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Viorica Dăncilă a purtat joi, cu miniştrii, o scurtă discuţie informală la Guvern, pe tema dezbaterilor care vor avea loc în Parlamentul European cu privire la protestele din 10 august.

„Premierul a spus că ea consideră că dezbaterea (din Parlamentul European - n.r.) va duce la o Rezoluţie la plenara de la finalul lunii octombrie, şi că acea rezoluţie poate conduce la Articolul 7, asta crede. În funcţie de dezbaterea de la începutul lui octombrie se va şti şi ce fel de rezoluţie trebuie să fie aprobată, ulterior, în plen", au declarat, joi pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, premierul le-a spus miniştrilor, în discuţia informală, să dea asigurări că în România se respectă statul de drept.

„A zis fiecărui ministru să se implice pentru a explica că în România nu s-a încălcat statul de drept", au adăugat sursele guvernamentale.

Europarlamentarul Maria Grapini, membră în Comisia LIBE, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că adoptarea în Parlamentul European a unei rezoluţii în privinţa României nu a fost decisă, aşa cum anunţase eurodeputatul Siegfried Mureşan.

”Nu s-a decis nimic. Ca să se ajungă la o decizie de dezbatere în plen şi rezoluţie pentru România, trebuie mai întâi să treacă prin Comisia LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – n.r.). (...) Deci în plenară se ajunge, conform regulamentului, după ce în Comisia LIBE se aduc argumente de o parte şi de alta la subiectul respectiv şi Comisia decide dacă este de competenţa deja de plenară. Deci nu ştiu de ce a avansat acest lucru, pentru că nu cred că ştie domnul Mureşan (Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL – n.r.) ce se va decide în Comisia LIBE din care dumnealui nu face parte”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul Maria Grapini.

Ea a mai spus că singurul lucru decis, joi, este invitarea premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, pe 7 septembrie, că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august. "Categoric, am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European, şi în Parlamentul României acolo unde voi fi chemată dar, încă o dată precizez, cred că nu este benefic nici din partea liderilor politici, nici din partea Guvernului să ne dăm cu părerea, ci să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care să stabilească adevărul", a declarat liderul Executivului.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European. Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici