#11.9: Maniera în care lumea civilizată reacţionează în faţa terorismului, sursă majoră de instabilite

În urma sângeroaselor atentate de la 11 septembrie 2001, terorismul a devenit poate cea mai mare ameninţare la adresa securităţii globale de după Războiului Rece, iar modul în care reacţionăm la această provocare ar putea transforma lumea într-un loc mult mai instabil şi periculos.

627 afișări
Imaginea articolului #11.9: Maniera în care lumea civilizată reacţionează în faţa terorismului, sursă majoră de instabilite

#11.9: Maniera în care lumea civilizată reacţionează în faţa terorismului, sursă majoră de instabilite

Luni, 11 septembrie 2017, se împlinesc 16 ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste din Statele Unite, plănuite şi executate de militanţi ai reţelei extremiste Al-Qaida, şi care s-au soldat cu 2.978 de morţi.

Anul trecut, cu ocazia comemorării victimelor atentatelor, fostul preşedinte Barack Obama lansa un avertisment privind modul în care lumea civilivată reacţionează la ameninţarea reprezentată de terorism.

"Modul în care reacţionăm în faţa terorismului are importanţă. Nu putem reacţiona de o manieră ce ar eroda însuşi ţesutul societăţii noastre (...)", declara preşedintele Obama pe 10 septembrie 2016.

Atacurile şi reacţiile la acestea au modelat politica internă şi externă şi a SUA în următorii cel puţin 16 ani, lăsând în urmă o naţiune mai vigilentă, dar şi mult mai încordată.

#11.9: Atacurile teroriste din septembrie 2001, moment de cotitură pentru politica externă a SUA

Într-o atmosferă dominată de teamă şi insecuritate, autorităţile americane au adoptat măsuri care au avut drept rezultat plasarea securităţii naţionale deasupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar în plan extern, Washingtonul s-a implicat într-o serie de războaie interminabile şi extrem de complexe, cum ar fi conflictul din Afganistan sau invazia Irakului, care au creat şi mai mult în haos în Orientul Mijlociu, astfel facilitând în mod indirect ascensiunea unor organizaţii fundamentaliste, precum Stat Islamic.

Dar frica viscerală de terorism a mai avut şi un alt efect profund asupra societăţii din lumea occidentală - a contribuit la exacerbarea sentimentelor xenofobe şi intensificarea retoricii urii împotriva musulmanilor, lucru exploatat intens de propaganda reţelelor teroriste islamiste.

Într-un editorial pentru publicaţia Foreign Policy, profesorul american David Rothkopf afirma că demagogia şi instigarea la ură împotriva musulmanilor este "precis felul de reacţie pe care teroriştii contează", aceştia profitând de intensificarea acţiunilor anti-musulmane pentru a recruta noi adepţi.

#11.9: Politicile SUA privind IMIGRAŢIA după atentatele din septembrie 2001

Problema este amplificată de reacţiile spasmodice, impulsive şi de multe ori incoerente adoptate de autorităţile din lumea civilizată în urma atacurilor teroriste, mai explică Rothkopf, citând exemple precum invazia Irakului, lipsa unor acţiuni clare în vederea soluţionarea problemelor din ţări ca Siria, Yemen şi Libia într-o fază incipientă, fapt ce a permis ca lucrurile să degenereze în haos, politici confuze în ceea ce priveşte războiul din Afganistan etc.

Profesorul Steven Pinker de la Universitatea Harvard, autorul cărţii The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, în care studiază evoluţia violenţei de-a lungul istoriei, spune că oamenii sunt în mod disproporţionat înfricoşaţi de terorism, potrivit site-ului postului BBC News online.

#11.9 Impactul tăcut şi letal al atentatelor asupra newyorkezilor: cancer şi boli cardiovasculare

"Cu toată teama pe care terorismul o generează, este aproape sigur că vom muri din alte cauze", explică Pinker.

"Dar scopul este acela de genera multă de notorietate. Nu putem ignora carnagiile, iar teroriştii ştiu asta."

Daniel Gilbert, profesor de psihologie la Harvard, explică faptul că oamenii au evoluat să fie mai degrabă preocupaţi de ameninţări iminente, decât de cele treptate, care sunt mai puţin vizibile şi se întind pe o durată îndelungată, informează cotidianul The New York Times.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici