"A fost una dintre cele mai bogate ţări, iar acum se prăbuşeşte". Donald Trump: Democraţia trebuie restaurată în Venezuela curând. Avertismentul SUA

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că doreşte ca democraţia să fie restaurată în curând în Venezuela şi a avertizat că Statele Unite ar putea lua măsuri suplimentare pentru a exercita presiuni asupra ţării producătoare de petrol, relatează site-ul agenţiei Reuters.

7263 afișări
Imaginea articolului "A fost una dintre cele mai bogate ţări, iar acum se prăbuşeşte". Donald Trump: Democraţia trebuie restaurată în Venezuela curând. Avertismentul SUA

"A fost una dintre cele mai bogate ţări, iar acum se prăbuşeşte". Donald Trump: Democraţia trebuie restaurată în Venezuela curând. Avertismentul SUA

În cadrul unei întâlniri cu mai mulţi lideri latino-americani, la New York, Trump a spus că poporul venezuelean se confruntă cu foamete, iar ţara lor "se prăbuşeşte", deşi a "fost una dintre ţările cele mai bogate".

Statele Unite au aplicat sancţiuni financiare împotriva Venezuelei, ţara care furnizează 10% din petrolul pe care îl consumă SUA, iar Donald Trump a precizat că guvernul său este pregătit să ia măsuri suplimentare, dacă Nicolas Maduro continuă pe calea unei guvernări autoritare.

Spunând că situaţia din Venezuela este "complet inacceptabilă", Trump a cerut o restaurare completă a democraţiei şi a libertăţilor politice. "Vrem să se întâmple asta foarte curând", a spus liderul de la Washington.

"Pentru a face situaţia mai dificilă, Maduro şi-a sfidat propriul popor prin faptul că a furat puterea de la reprezentanţii aleşi pentru a-şi păstra guvernarea dezastruoasă", a mai spus Trump.

Preşedintele brazilian, Michel Temer, a precizat că toţi cei prezenţi la cină au convenit asupra necesităţii de a intensifica presiunea internaţională asupra guvernului socialist al preşedintelui Nicolas Maduro, fără a interveni direct în Venezuela.

La reuniunea cu preşedintele american au participat, în afara lui Temer, preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, preşedintele statului Panama, Juan Carlos Varela, vicepreşedintele Argentinei, Gabriela Michetti, alături de miniştrii de Externe din aceste state.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi.

Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că regimul Nicolas Maduro este o dictatură, iar ONU a anunţat, prin intermediul unui raport, că forţele de securitate din Venezuela au comis încălcări grave şi deliberate ale drepturilor omului, prin folosirea forţei excesive în timpul protestelor antiguvernamentale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici