A treia zi de ofensivă ISIS în Libia: Incendii de amploare la depozitele petroliere

Cel puţin cinci rezervoare petroliere au fost cuprinse de incendii în cea de-a treia zi de ofensivă lansată de gruparea teroristă Stat Islamic asupra principalelor depozite petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf şi Brega, informează agenţia Reuters.

1306 afișări
Imaginea articolului A treia zi de ofensivă ISIS în Libia: Incendii de amploare la depozitele petroliere

A treia zi de ofensivă ISIS în Libia: Incendii de amploare la depozitele petroliere (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Un purtător de cuvânt al forţelor libiene ale instalaţiilor petroliere, Ali al-Hassi, a indicat, miercuri, că situaţia în apropierea depozitelor petroliere din Al-Sidra şi Ras Lanuf, încă se află sub controlul gărzilor, în cea de-a treia zi de confruntări armate cu militanţii SI.

Cel puţin nouă membri ai gărzilor libiene au murit şi peste 40 au fost răniţi în cursul zilelor de luni şi marţi, a precizat al-Hassi. De asemenea, au fost descoperite corpurile a 30 de combatanţi ai grupării Stat Islamic şi au fost capturate două tancuri militare şi alte autovehicule ale militanţilor islamişti.

În confruntările cu militanţii ISIS, au intervenit şi forţele loiale ale Congresului General Naţional (GNC) - guvernul libian recunoscut pe plan internaţional cu sediul la Tripoli, capitala Libiei.

Pompierii încearcă să controleze patru incendii izbucnite în depozitele petroliere din apropierea oraşului Al-Sidra şi unul de lângă Ras Lanuf. Două rezervoare petroliere au fost incendiate de combatanţii SI, iar flăcările s-au extins la alte trei containere. Potrivit unui specialist în domeniul petrolier din estul Libiei, Mohamed al-Manfi, cantitatea de petrol din rezervoare este estimată la 420.000-460.000 de barili de petrol.

Al-Sidra şi Ras Lanuf se află între oraşul Sirt, aflat sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din luna iunie, şi oraşul Benghazi.

Instabilitatea actuală din Libia a apărut în urma unei revolte din 2011 împotriva dictatorului Muammar al-Gaddafi, preşedinte al Libiei în perioada 1969-2011, instabilitate de care a profitat organizaţia teroristă Stat Islamic pentru a se infiltra în ţară.

Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale ţării, cel recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în Tobruk, şi cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfârşitul lunii decembrie, însă noul Guvern trebuie să mai obţină votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul ţării, înainte de 17 ianuarie, dar preşedintele legislativului se opune acestui acord.

Libia dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici