Abdullah Abdullah nu va participa la al doilea tur al alegerilor din Afganistan

Abdullah Abdullah, contracandidat al preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai, a anunţat că nu va participa la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Afganistan.

17 afișări
Imaginea articolului Abdullah Abdullah nu va participa la al doilea tur al alegerilor din Afganistan

Abdullah Abdullah nu va participa la al doilea tur al alegerilor din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Decizia nu a fost uşoară. Este o decizie pe care am luat-o după numeroase consultări, cu poporul Afganistanului, cu susţinătorii mei, cu lideri influenţi", a spus Abdullah duminică, în cursul unei întâlniri cu simpatizanţii săi.

"În aceste condiţii, al doilea tur va fi şi mai rău decât primul", a apreciat el.

Înaintea anunţului făcut duminică, Abdullah ameninţase că va boicota alegerile dacă nu vor fi îndeplinite o serie de condiţii pentru garantarea corectitudinii scrutinului programat pentru 7 noiembrie.

Organizarea celui de-al doilea tur de scrutin a fost decisă după ce s-a dovedit că primul tur, în urma căruia fusese declarat învingător Karzai, a fost marcat de fraude masive. Conform rezultatelor revizuite, Karzai a obţinut 49,67 la sută din voturi, iar Abdullah, 30,59 la sută.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat sâmbătă că retragerea lui Abdullah nu va avea consecinţe asupra valabilităţii scrutinului.

"Nu cred că aceasta ar avea vreo legătură cu legitimitatea alegerilor. Este o alegere personală", a spus ea. "Nu ar fi ceva fără precedent", a adăugat Clinton. "S-au confruntat şi alte ţări cu aşa ceva, un candidat decizând să nu meargă până la capăt. Vedem acest lucru chiar şi în ţara noastră, când, dintr-un motiv sau altul, unul dintre candidaţi decide să nu meargă până la capăt", a spus şeful diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici