Acord de neagresiune militară între Rusia şi Coreea de Nord

Rusia şi Coreea de Nord au semnat, joi, un acord pentru prevenirea incidentelor armate ca urmare a desfăşurării activităţilor militare de către cele două state şi soluţionarea acestora pe cale amiabilă, informează agenţia rusă TASS.

986 afișări
Imaginea articolului Acord de neagresiune militară între Rusia şi Coreea de Nord

Acord de neagresiune militară între Rusia şi Coreea de Nord (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

După două zile de negociere în capitala Coreei de Nord, Phenian, cele două state au semnat, joi, un pact pentru prevenirea activităţilor militare desfăşurate care le-ar putea afecta reciproc.

Documentul a fost semnat cu ocazia primei vizite în Coreea de Nord a şefului armatei generale a Rusiei, Nikolai Bogdanovski, în prezenţa şefului-adjunct al armatei generale a poporului corean, O Kum Chol, în condiţiile în care o propunere a acordului dintre cele două state a fost deja aprobată de Guvernul rus.

Prin acordul agreat joi, cele două ţări se angajează să "arate precauţie suplimentară şi bună desfăşurare în activităţile efectuate în apropierea teritoriilor şi poziţiilor în care se află forţele militare ale celuilalt stat", potrivit propunerii de document postată pe site-ul Guvernului rus.

De asemenea, cele două state se obligă să ia măsurile necesare pentru a "preveni pătrunderea pe teritoriul celuilalt stat a echipamentelor de armament şi a personalului militar în circumstanţe de forţă majoră sau ca urmare a unei activităţi neintenţionate".

Prin acordul semnat joi, Rusia şi Coreea de Nord îşi iau angajamentul de a "lua toate măsurile necesare pentru a opri cu promptitudine şi de a soluţiona pe cale amiabilă orice incident care apare ca rezultat a unor activităţi militare periculoase, fără a face apel la ameninţări de a folosi forţa armată sau fără a o folosi".

Acordul "nu va afecta drepturile şi angajamentele luate de cele două state în cadrul altor înţelegeri internaţionale deja existente sau dreptul la autoapărare", cu precizarea că acordul nu a fost semnat pentru a se alia împotriva unui al treilea stat.

Pentru a implementa prevederile acordului, Rusia şi Coreea de Nord şi-au exprimat intenţia de a crea o comisie militară comună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici