Acord de pace istoric, în Filipine

Preşedintele filipinez şi liderul principalei mişcări separatiste musulmane au semnat joi, la Manila, un acord de pace considerat istoric, care urmează să pună capăt unuia dintre cele mai lungi şi sângeroase războaie de gherilă din Asia.

184 afișări
Imaginea articolului Acord de pace istoric, în Filipine

Acord de pace istoric, în Filipine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest acord detaliat cu privire la (regiunea) Bangsamoro ne încununează lupta", a declarat Murad Ebrahim, liderul Frontului Islamic moro pentru Eliberare (MILF). Bangsamoro desemnează un teritoriu musulman în această regiune.

MILF a promis că va depune armele în schimbul creării unei regiuni autonome în sudul arhipelagului, pe Insula Mindanao, un teritoriu majoritar musulman într-o ţară în care populaţia se declară catolică în proporţie de 80%.

Această ceremonie reprezintă punctul culminant al unor negocieri de câteva luni între mişcarea rebelă şi reprezentanţi ai Guvernului, la iniţiativa preşedintelui Benigno Aquino.

Cele cinci milioane de musulmani filipinezi - dintr-o populaţie de aproximativ 100 de milioane - consideră partea de sud a arhipelagului ţinutul lor ancestral, iar MILF a luptat pentru independenţă, după care a acceptat crearea unei regiuni autonome.

Negocierile dintre reprezentanţii Guvernului şi MILF au intrat în ultima etapă în ianuarie. Rebeliunea a izbucnit în anii '70 şi s-a soldat cu aproximativ 150.000 de morţi, fiind una dintre cele mai lungi şi sângeroase din Asia.

Însă MILF, Guvernul şi observatori independenţi subliniază că o pace durabilă este departe să fie garantată şi că rămân de depăşit numeroase "capcane" până la jumătatea lui 2016, la finalul mandatului unic al lui Benigno Aquino.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici