Acordul SUA-România privind scutul antirachetă este un demers politic, nu o necesitate militară. S-ar putea transforma într-o cursă a înarmării

Acordul încheiat între Washington şi Bucureşti privind instalarea unui scut antirachetă în România este mai mult un demers politic decât o necesitate militară, care ar putea conduce la o nouă cursă a înarmării, afirmă un analist francez citat de Russia Today, în pagina electronică.

1656 afișări
Imaginea articolului Acordul SUA-România privind scutul antirachetă este un demers politic, nu o necesitate militară. S-ar putea transforma într-o cursă a înarmării

Acordul SUA-România privind scutul antirachetă, un demers politic, nu o necesitate militară. S-ar putea transforma într-o cursă a înarmării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nimeni nu crede cu adevărat că există posibilitatea ca Iranul să atace Europa - rachetele sale nu pot ajunge în Europa Occidentală", a declarat Pierre Guerlain, profesor la Universitatea din Paris.

"Washingtonul vrea probabil să reasigure ţările foste satelit ale Uniunii Sovietice. Este o mutare politică, cu greu (poate fi descrisă drept) o necesitate militară", a explicat el.

Demersul Washingtonului intervine însă într-un moment dificil din punct de vedere financiar, a subliniat Guerlain, în timp ce Statele Unite se confruntă cu o rată foarte ridicată a şomajului.

România, la rândul ei, este nerăbdătoare să îşi demonstreze independenţa faţă de Moscova, a adăugat el.

"Este o modalitate de a se opune Rusiei, ceea ce s-ar putea transforma, poate, într-un fel de nouă cursă a înarmării, care este total fără sens", a afirmat el. "Nu numai lipsa de eficienţă a scutului este problematică, ci şi faptul că acesta va costa mult atât Statele Unite, cât şi Rusia", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici