Acuzarea Statului Islamic de genocid nu va afecta lupta împotriva grupării, afirmă Washingtonul

Statele Unite subliniază că acuzarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) de comiterea unui genocid împotriva unor grupuri minoritare în Irak şi Siria nu va afecta strategia Washingtonului în continuarea luptei împotriva grupării jihadiste, relatează DPA online.

798 afișări
Imaginea articolului Acuzarea Statului Islamic de genocid nu va afecta lupta împotriva grupării, afirmă Washingtonul

Acuzarea Statului Islamic de genocid nu va afecta lupta împotriva grupării, afirmă Washingtonul

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat joi că obiectivul acestei acuzaţii este să "prezinte, de dragul istoriei, ceea ce ştim şi am văzut că face această grupare oamenilor nevinovaţi din Irak şi Siria".

Prin acest gest este recunoscută suferinţa unui mare număr de persoane, ceea ce - speră Statele Unite - va concentra atenţia lumii să facă mai mult pentru a-i înfrânge pe jihadişti.

Kirby a precizat că declaraţia de joi a secretarului de Stat american John Kerry afirmă politica Statelor Unite, care tratează de mult timp Statul Islamic "ca şi cum s-ar gândi la genocid".

Această politică datează din august 2014, când Statul islamic a încercat să "extermine" etnici yazidi pe Muntele Sinjar, a precizat Kirby. O campanie aeriană condusă de Statele Unite a fost lansată la scurt timp după aceea.

Kerry a citat Muntele Sinjar, unde mii de etnici yazidi au fost blocaţi de către Statul islamic fără alimente, apă sau îngrijiri medicale.

El a declarat că organizaţia Statul Islamic "este genocidară prin autoproclamarea sa, ideologie şi fapte - prin ceea ce spune, prin ceea ce crede şi prin ceea ce face. Întreaga sa viziune asupra lumii are la bază eliminarea celor care nu aderă la ideologia sa perversă".

Gruparea extremistă sunnită a comis crime împotriva umanităţi şi epurări etnice în rândul creştinilor, etnicilor yazidi şi musulmanilor şiiţi, iar în unele cazuri împotriva musulmanilor sunniţi, kurzilor şi altor minorităţi a acuzat Kerry.

Organizaţia Statul Islamic "omoară creştini pentru că sunt creştini, yazidi pentru că sunt yazidi, şiiţi pentru că sunt şiiţi", a subliniat el.

Kerry a declarat că această coaliţie internaţională împotriva Statului Islamic, din care fac parte 66 de ţări, a reuşit să-i respingă pe extremişti din aproximativ 40% din teritoriul pe care organizaţia îl controla în Irak şi din aproximativ 20% în Siria.

"Nu am nicio îndoială că, dacă (Statul Islamic) ar fi reuşit să-şi creeze aşa-zisul califat, (gruparea) ar fi căutat să distrugă ceea ce a mai rămas din mozaicul etnic şi religios care prospera cândva în regiune", a spus şeful diplomaţiei americane.

Kirby a declarat că a avut loc o intensificare în ritmul şi amploarea atacurilor aeriene şi la multe alte niveluri în lupta împotriva forţelor Statului Islamic, iar presiunea va continua.

Congresul american a exercitat presiuni asupra administraţiei Obama să prezinte un raport cu privire la o anchetă privind un genocid şi alte atrocităţi comise în Irak şi Siria şi a stabilit pentru joi termenul-limită în vederea prezentării concluziilor la care a ajuns.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Camerei Reprezentanţilor Ed Royce a salutat declaraţia lui Kerry şi a subliniat că Guvernul american "transmite în sfârşit mesajul corect". El l-a îndemnat pe preşedintele Barack Obama să întocmească un "plan larg, global" în vederea înfrângerii şi distrugerii Statului Islamic.

Kerry a declarat că la baza concluziilor sale se află examinarea unor informaţii culese în ultimele luni de către Departamentul de Stat, comunitatea de informaţii şi grupuri externe. El a promis că Statele Unite vor face tot ceea ce vor putea pentru ca cei vinovaţi să dea socoteală.

"Eu nu sunt nici judecător, nici procuror, nici jurat în ceea ce priveşte acuzarea unor anumite persoane de genocid, crime împotriva umanităţii şi epurare etnică", a subliniat el, îndemnând ca faptele "să fie scoase la lumină de către o anchetă independentă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici