Administraţia Trump dă înapoi. Statele Unite semnalează că sunt dispuse să reevalueze retragerea din Tratatul INF

Statele Unite au informat Rusia despre condiţiile în care Administraţia de la Washington ar fi dispusă să reia discuţiile cu Moscova pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), SUA rezervându-şi dreptul să revoce decizia de retragere din acest acord, au comunicat autorităţile americane.

3959 afișări
Imaginea articolului Administraţia Trump dă înapoi. Statele Unite semnalează că sunt dispuse să reevalueze retragerea din Tratatul INF

Administraţia Trump dă înapoi. Statele Unite semnalează că sunt dispuse să reevalueze retragerea din Tratatul INF

"Statele Unite îşi rezervă dreptul de a revoca notificarea de retragere din Tratat înainte de sfârşitul acestei perioade de şase luni, şi am fi dispuşi să luăm în considerare acest lucru în cazul în care Rusia va reveni la respectarea completă şi verificabilă" a prevederilor acordului, a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA, citat de agenţia de ştiri Tass.

"Dar, în absenţa unei astfel de schimbări în comportamentul Rusiei, decizia noastră de a ne retrage din Tratat va rămâne în vigoare, şi Tratatul se va încheia", a adăugat oficialul.

Rugat de un reporter să comenteze declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Moscova ar fi dispusă să discute despre Tratatul INF în cazul în care Statele Unite vor deveni "destul de mature", un oficial de la Casa Albă a afirmat că Washingtonul "a oferit Rusiei, în scris, paşii specifici pe care ar putea să-i ia pentru a reveni la respectarea (acordului) şi pentru a salva Tratatul INF".

"Numai distrugerea completă şi verificabilă a rachetelor ruseşti 9M729, a lansatoarelor şi a echipamentelor asociate va rezolva încălcarea de către Rusia" a acordului, a adăugat oficialul.

Rusia a anunţat sâmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump. Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici