Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege privind informaţiile

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat miercuri un proiect de lege care legalizează unele practici de spionaj contestate de apărători ai libertăţilor individuale, relatează Reuters în pagina electronică.

96 afișări
Imaginea articolului Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege privind informaţiile

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege privind informaţiile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de lege a fost adoptat în contextul unor dezvăluiri privind spionarea ultimilor trei preşedinţi francezi de către serviciile americane de informaţii.

Socialiştii, republicanii, UDI (centrişti) şi radicalii de stânga (majoritari) au votat pentru, în timp ce ecologiştii şi Frontul de Stânga au votat împotrivă.

Aproximativ o sută de aleşi francezi consideră acest proiect de lege drept "periculos" şi intenţionează să sesizeze joi Consiliul Constituţional.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest proiect de lege într-o scrisoare trimisă deputaţilor francezi săptămâna trecută.

Noul proiect de lege privind spionajul, pregătit de peste un an şi reactivat după atentatele din ianuarie de la Paris, validează unele practici clandestine pentru serviciile franceze de informaţii, în principal în lupta împotriva terorismului.

Proiectul de lege le permite operatorilor de telecomunicaţii să instaleze "cutii negre" destinate filtrării comunicaţiilor.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a apărat noul proiect de lege, dând asigurări că nu pune în pericol "libertăţile individuale".

"Acest proiect de lege nu permite o supraveghere generalizată, ci, dimpotrivă, o interzice", a subliniat el.

Senatul francez a adoptat noul proiect de lege privind spionajul marţi, ziua apariţiei în presă a unor dezvăluiri potrivit cărora ultimii trei preşedinţi ai Franţei, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang înalt, deputaţi sau diplomaţi au fost interceptaţi în perioada 2006-2012 în beneficiul Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici