Afirmaţia lui Medvedev privind rolul României în dosarul transnistrean este stranie

Afirmaţia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit căreia succesul negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean depinde de poziţia R. Moldova şi Transnistriei, dar şi a României şi UE, este considerată "stranie" de un analist transnistrean, relatează Infotag, în pagina online.

147 afișări
Imaginea articolului Afirmaţia lui Medvedev privind rolul României în dosarul transnistrean este stranie

Afirmaţia lui Medvedev privind rolul României în dosarul transnistrean este stranie

În opinia lui Ilia Galinski, director al Institutului de Analiză Strategică şi Prognoză din cadrul Universităţii din Transnistria, preşedintele Rusiei "nu ştie, pur şi simplu, care este situaţia". "Cum poate fi refuzat statutul de stat garant Ucrainei, mai ales în contextul intensificării activităţii acesteia în cadrul procesului", a continuat el.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că nici Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a fost menţionată "ca organizaţie mediatoare". "Din afirmaţiile lui Medvedev reiese că rezultatul activităţii organizaţiei în cadrul negocierilor moldoveano-transnistrene pare atât de nesemnificativ, încât aceasta poate fi ignorată", a spus Galinski.

Politologul consideră foarte stranii declaraţiile liderului de la Kremlin, apreciind că acestea supraevaluează "apariţia României între actorii internaţionali de care depinde succesul" soluţionării conflictului transnistrean.

El argumentează, în continuare, că "toţi specialiştii cunosc faptele participării României în conflict, de partea Republicii Moldova", subliniind că nu constituie un secret "cui va ţine România partea în soluţionarea problemei şi ce va însemna acest lucru în contextul păstrării statalităţii transnistrene".

"Aceasta, desigur, dacă preşedintele Medvedev nu a avut în vedere crearea unui nou stat prin unirea României cu Republica Moldova, fără Transnistria, şi legitimarea Transnistriei ca stat independent, ca soluţie a conflictului transnistrean", a apreciat Galinski.

"Dacă această ciudăţenie reprezintă poziţia oficială a statului rus în soluţionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovadă a faptului că în Rusia începe o nouă «perestroika» în domeniul politicii externe şi că dorinţa de a plăcea Occidentului şi aşa-numitele valori liberale, general-umane, sunt mai importante decât toate argumentele intereselor naţionale ruseşti", a conchis Galinski.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici