AFP: Lupta anticorupţie, în centrul dezbaterii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Lupta anticorupţie şi reformarea justiţiei sunt în centrul dezbaterii privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, aceste ţări fiind deja supuse unei monitorizări inedite a Uniunii Europene în aceste domenii.

32 afișări
Imaginea articolului AFP: Lupta anticorupţie, în centrul dezbaterii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen

AFP: Lupta anticorupţie, în centrul dezbaterii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Franţa, Germania şi Olanda vor să condiţioneze aderarea la Schengen de progresele "ireversibile" în combaterea corupţiei, o noţiune care va trebui definită mai precis în cazul în care se va reţine această condiţie.

Graţie "mecanismului de cooperare şi verificare" (MCV), Bruxelles-ul a fixat deja mai multe obiective acestor ţări şi efectuează evaluări periodice din 2007.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, judecătorilor şi diplomaţilor, această supraveghere a condus la ameliorări semnificative chiar dacă sunt necesare alte progrese.

În Bulgaria, numărul persoanelor inculpate pentru fapte de corupţie la nivel înalt a crescut, în timp ce în România, Parchetul anticorupţie funcţionează "în mod convingător", potrivit Bruxelles-ului. Ameninţată de către parlamentari, agenţia română care urmăreşte îmbogăţirea ilicită a aleşilor şi a funcţionarilor a fost salvată graţie MCV şi susţinerii preşedintelui Traian Băsescu, apreciază analiştii.

Apărător fervent al MCV, Cristian Ghinea, directorul Centrului român pentru politici europene se teme totuşi că o legătură între această supraveghere şi intrarea în Schengen va fi "contraproductivă".

"Aderarea la Schengen este un obiectiv pe termen scurt pentru România. Într-un mod sau altul, în acest an, anul viitor sau în maxim doi ani, vom fi în Schengen. Dar reformarea completă a sistemului judiciar este un obiectiv pe termen lung", care va necesita menţinerea supravegherii europene pe o perioadă mai lungă, subliniază el.

Ori, potrivit lui, există riscul ca făcându-se legătura între cele două dosare, odată ce intrarea în Schengen va fi efectivă, monitorizarea Bruxelles-ului să fie ridicată prematur.

El încurajează deci Bucureştiul, ca şi Sofia, să pledeze pentru menţinerea MCV atât timp cât va fi necesar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici