AFP: Muammar Kadhafi este din ce în ce mai izolat în Libia şi pe plan internaţional

Liderul Libiei, Muammar Kadhafi, este din ce în ce mai izolat, confruntându-se cu o opoziţie bine organizată în estul ţării şi fiind somat de Occident să oprească baia de sânge, comunitatea internaţională exprimând temeri în legătură cu riscul unei catastrofe umanitare.

33 afișări
Imaginea articolului AFP: Muammar Kadhafi este din ce în ce mai izolat în Libia şi pe plan internaţional

AFP: Muammar Kadhafi este din ce în ce mai izolat în Libia şi pe plan internaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În a zecea zi a revoltei soldate cu sute de morţi, străzile din Tripoli erau aproape goale joi dimineaţă, după o noapte de confruntări armate.

În vestul ţării, oraşul Zuara a fost părăsit de poliţişti şi de militari, fiind controlat de localnici.

Regiunile din est, bogate în resurse de petrol, au căzut în mâinile opoziţiei, iar pe clădirile din oraşul Al-Baida se pot vedea urmele violenţelor din ultimele zile. "Am demisionat şi am venit în oraşul Al-Baida pentru a fi solidar cu poporul", a declarat generalul Salah Mathek, un oficial al poliţiei judiciare.

"Ne-au ordonat să atacăm poporul şi am refuzat", explică un alt general, Abdel Aziz al-Busta.

Opoziţia pare să deţină controlul până la frontiera cu Egiptul, mai precis până la localitatea Ajdabiya, inclusiv în Tobruk, Derna şi Benghazi.

Statele Unite şi Uniunea Europeană intenţionează să impună sancţiuni regimului Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani. În timp ce preşedintele SUA, Barack Obama, a catalogat drept "scandaloasă" baia de sânge din Libia, Uniunea Europeană examinează modalităţi de retragere a vizleor şi chiar de aducere în faţa justiţiei a liderilor libieni.

Franţa a apreciat că violenţele comise de regimul libian ar putea fi "crime împotriva umanităţii".

Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul unei catastrofe umanitare, anunţând că evaluează nevoile în cazul unui exod masiv de populaţie. Un purtător de cuvânt al CE a anunţat că Uniunea Europeană solicită sprijinul forţelor navale pentru evacuarea celor aproximativ 6.000 de cetăţeni europeni care se află acum în Libia, ţară care este în pragul unui război civil şi al unei crize umanitare.

Semiluna Roşie tunisiană a avertizat în legătură cu riscul catastrofal al unui exod masiv, iar ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a îndemnat partenerii europeni să ajute Libia să facă faţă unei catastrofe umanitare.

Libia deţine cele mai importante resurse de petrol din Africa, iar situaţia de criză a condus la fluctuaţii ale preţului petrolului la bursele internaţionale.

În discursul de marţi, Kadhafi a cerut poliţiei şi armatei să reprime protestele, avertizând că va curăţa Libia, "casă cu casă". În opinia ministrului libian demisionar al Justiţiei, Moustapha Abdel Jalil, colonelul Kadhafi se va sinucide cum a făcut Hitler.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici